Agencija za varnost prometa voznike opozarja na vročinske obremenitve; Obalna sindikalna organizacija svari zaradi visokih temperatur

Agencija za varnost prometa opozarja, naj vozniki med vožnjo ne podcenjujejo vročinskih obremenitev, sploh če je pot daljša, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vozniki naj pred vožnjo preverijo delovanje klimatske naprave in razmere na cestah ter naj si za pot zagotovijo dovolj vode. Pred potjo naj načrtujejo več krajših postankov, v parkiranem vozilu pa naj ne puščajo nikogar.

Agencija opozarja, da lahko v vozilih zelo hitro pride do vročinskega udara. Do njih pride v parkiranih in zaprtih vozilih, zanje pa so najbolj dovzetni otroci in starejši.

Voznike lahko pri vožnji motijo tudi močni sončni žarki in bleščanje, ki voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo.

Posebna previdnost je potrebna ob jutranji vožnji proti vzhodu in večerni proti zahodu, pred predorom pa je seveda treba sneti sončna očala, še opozarjajo pri agenciji.

Poleti na cestah ni tako sproščeno, kot se morda zdi.
Obalna sindikalna organizacija: Zaradi visokih temperatur z vidika varnosti in zdravja pri delu ogrožena vsaj polovica delovno aktivnih

Ob novem vročinskem valu tudi v Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 pozivajo delodajalce, da sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja zaposlenih.

Po njihovih navedbah je v zadnjih dneh, ko temperature znova presegajo 30 stopinj Celzija, izrazito ogrožena vsaj polovica vseh delovno aktivnih.

Še posebej so trenutne razmere nevarne za zdravje in varnost starejših delavcev v starosti nad 50 let, kroničnih bolnikov, delavcev s čezmerno telesno težo in delavcev, ki opravljajo delo na prostem, še prenaša STA.

Ob tem opozarjajo tudi na nov trend varčevanja na račun zdravja in varnosti zaposlenih, ko delodajalci čez dan ne uporabljajo obstoječih klimatskih naprav za hlajenje prostorov z izgovorom, da so te v okvari.

V resnici gre varčevanje na plečih delavcev kot posledica izdatne podražitve cen električne energije, upravičeno opozarjajo.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: