Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o RTVS, pa tudi veto na zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti

Oba zakona, okoli katerih se je dvigovalo največ prahu, sta danes padla v Državnem svetu.

Ta je na današnji izredni seji s 16 glasovi za in 15 proti najprej izglasoval odložilni veto na novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, s katero želi vlada doseči umik politike iz zavoda.

Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom je predlog za odločanje o odložilnem vetu na zakon vložila, ker jih med drugim moti hitrost menjave organov odločanja na zavodu.

Tem mandat preneha veljati z dnem uveljavitve zakona, medtem ko se novouvedeni svet RTVS nato konstituira najpozneje v roku 60 dni. To po mnenju predlagateljev veta predstavlja nerazumno kratek čas.

Nasprotniki veta so medtem opozorili, da se z vetom zgolj brani veljavne mandate določenih skupin. Bistven element zakona je omejevanje vpliva političnih strank na delovanje javnega zavoda, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zanimivo: tudi nasprotniki veta so ocenili, da bi bilo zakon kasneje treba dodelati.
Pat pozicija slovenskih političnih sil se nadaljuje.
Kasneje še veto na “zakon Nike Kovač in Inštituta 8. marec”

Na današnji izredni seji je nato DS s 17 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto tudi na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.

Zakon, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše.

Minuli četrtek je DZ zakon pričakovano sprejel z 52 glasovi podpore, saj je zanj glasovala vladajoča koalicija. Opozicija je sprejetju, razumljivo, nasprotovala.

Podporniki veta so prepričani, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej in ne s t. i. omnibus pristopom, je na seji pojasnil predsednik komisije državnega sveta za državno ureditev Rajko Fajt.

Vetu so nasprotovali v interesni skupini delojemalcev, kjer po besedah vodje skupine Lidije Jerkič vsebino zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti podpirajo, še poroča STA.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: