Na Krasu zaradi požara evakuacija štirih vasi, na jugu in zahodu Evrope še naprej pustošijo požari

Požar se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran, poročata Slovenska tiskovna agencija (STA) in RTV Slovenija. Sicer imajo gasilci opravka kar s tremi požari; dva sta pod nadzorom, eden pa se nenadzorovano širi.

Ogrožene so štiri vasi, v katerih so se že oglasile sirene za alarm. Evakuacija ljudi poteka iz vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas.

Stanje na terenu je nadvse resno, opozarjajo v štabu civilne zaščite za severno Primorsko, poroča MMC RTV SLO. Zaradi manjših opeklin in respiratornih težav je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev, navajajo.

Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju. O trenutno grozljivi situaciji na terenu priča tudi posnetek, ki kroži po spletnih družbenih omrežjih in si ga lahko ogledate tudi na tem portalu:

Kot so sporočili z regijskega centra Civilne zaščite za Severno Primorsko, je zgorel tudi velik bazen, 
iz katerega so helikopterji zajemali vodo. 
Požar na Krasu pred nekaj dnevi, kmalu po izbruhu.
(Avtorica: Olga Koren)
Požari še naprej pustošijo tudi na jugu in zahodu Evrope

Gasilci, ki se borijo z več požari na jugozahodu Francije, so danes sporočili, da so zaradi nekoliko boljših vremenskih razmer požari pod nadzorom, vendar jih še niso popolnoma ustavili.

Območje požarov pri Bordeauxu bo danes predvidoma obiskal francoski predsednik Emmanuel Macron. Močan veter in suša podžigata ogenj tudi na nekaterih drugih območjih v Franciji, še prenaša STA.

Tudi na Portugalskem pustošijo požari in huda vročina, zabeležili so več smrtnih žrtev. Po vsej državi je danes gorelo petindvajset večjih in manjših gozdnih požarov, ki jih poskuša zajeziti približno 1200 gasilcev.

Na “dobri poti” k najhujšemu letu je- glede na skupno uničeno površino zaradi požarov v zadnjih desetih letih- tudi Španija, na stotine prebivalcev pa so morali evakuirati tudi v italijanski Toskani, še naprej pa gori tudi na severnem obrobju grške prestolnice Atene.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: