Na pomolu prvo rahljanje sankcij? AFP trdi: EU namerava deblokirati sredstva ruskih bank za spodbujanje trgovine s hrano

EU se pripravlja na izjeme v svojih strogih sankcijah proti Moskvi; po načrtih bi deblokirala sredstva v ruskih bankah, povezana s trgovino s hrano in gnojili, piše v zasnovi dokumenta, ki so ga pri AFP na vpogled dobili včeraj.

Zakaj popuščanje in čemu ravno zdaj? Države članice menda “želijo povsem jasno povedati, da v sankcijah ni ničesar, kar bi upočasnilo transport žita iz Rusije ali Ukrajine,” je za AFP dejal diplomat EU, ki je želel ostati anonimen.

Predlog EU je del najnovejše posodobitve sankcij, o kateri se države članice že pogajajo. Za začetek veljavnosti bo potrebna soglasna potrditev.

Odstopanje bi bilo na voljo bankam, ki so sicer že na črnem seznamu sankcij EU, a so po osnutku načrta “takšna sredstva ali gospodarski viri potrebni za nakup, uvoz ali transport kmetijskih in živilskih proizvodov, vključno s pšenico in gnojili”.

Dogajanje sovpada z obtožbami Moskve, ki Bruselj krivi, da sankcije Zahoda – in ne invazija na Ukrajino – povzročajo svetovno krizo s hrano.

Spomnimo, pošiljke čez Črno morje so po trditvah Zahoda blokirale ruske vojaške ladje; Rusija nasprotno trdi, da so prepreka mine, ki jih je Kijev postavil, da bi preprečil domnevni amfibijski napad na Odeso.

EU naj bi odblokirala sredstva ruskih bank v zameno za hrano.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
EU diplomati: dovolitev izjeme glede hrane je “popolnoma razumljiva”

Pomanjkanje hrane je povečalo tveganje lakote za več deset milijonov ljudi v revnejših državah, zlasti v Afriki, kjer so se voditeljem EU pritožili zaradi bančnih sankcij.

Združene države so zato prejšnji teden sporočile, da ne bodo prepovedale prodaje kmetijske opreme Rusiji, niti ne bodo prepovedale trgovine s kmetijskimi proizvodi, kot je gnojilo.

Od februarja, ko je Rusija vdrla v Ukrajino, je Evropska unija uvedla stopnjevano serijo šestih paketov sankcij proti Moskvi, pri čemer je bil zadnji namenjen zapolnitvi vrzeli vseh prejšnjih. EU zdaj cilja tudi na izvoz ruskega zlata, da bi izpolnila zahteve industrijsko najbolj razvitih držav na svetu, ki so ih te sprejele na srečanju G7 konec junija.

Poslanci EU bodo o ukrepih predvidoma odločali na sestanku v sredo dopoldne, javnost pa bodo o rezultatih pogajanj obvestili v četrtek, ki ga nekateri zato že imenujejo “novi evropski Dan D”.

Madžarski premier Viktor Orban – ki je po ocenah mnogih najbližji Kremlju – je prejšnji teden kritiziral politiko sankcij EU s trditvijo, da se je Evropa “ustrelila v pljuča”, ker je s sankcijami bolj prizadela sebe oz. Evropejce kot Rusijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: