Prvi krog volitev predsednika republike bo 23. oktobra, volitve v državni svet 23. in 24. novembra, od 22. avgusta že mogoče vlaganje kandidatur za predsedniške volitve

Prvi krog volitev predsednika republike bo 23. oktobra, je danes sporočila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

S podpisom odloka je za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določila 22. avgust. Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju se konec letošnjega leta izteče drugi mandat, ki ga je nastopil 23. decembra 2017.

Danes je podpisala tudi odlok o razpisu volitev v državni svet. Te bodo 23. in 24. novembra, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Za dan razpisa splošnih volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 1. september.

Volitve v DS potekajo posredno, državni svetniki pa so voljeni za dobo petih let.

Med 40 člani DS so po štirje predstavniki delodajalcev in delojemalcev, štirje predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, šest predstavnikov negospodarskih dejavnosti in 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Slovenijo čaka pestra volilna jesen.
“Tekma” za predsednika države se prične že 22. avgusta

Takrat bodo namreč začeli teči roki za volilna opravila, še poroča STA.

Od tedaj bodo imeli volivci priložnost izraziti podporo posameznim kandidatom, možno pa bo tudi že vlaganje kandidatur. Te je treba vložiti do 28. septembra.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. 

Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset podpisov slednjih, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Splošno glasovanje na predsedniških volitvah bo torej 23. oktobra, če v prvem krogu volitev nihče izmed kandidatov ne bo dobil večine veljavnih glasov, bo sledil drugi krog. Ta bo predvidoma 13. novembra.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: