Avgustova doba, ne pa tudi Pax Romana: vstop v Francijo odslej mogoč brez izpolnjevanja covidnih pogojev, po dveh letih in pol se odpira tudi Nova Zelandija

Za vstop v Francijo od danes ni treba več izpolnjevati pogojev, ki so jih uvedli zaradi novega koronavirusa, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V veljavo je namreč stopil prejšnji teden sprejeti zakon, ki s 1. avgustom ukinja covidno potrdilo ter druge ukrepe, ki so bili sprejeti zaradi epidemije.

Za vstop v Francijo tako ni več potrebno potrdilo o cepljenju proti covidu-19, negativni test na novi koronavirus ali dokazilo o prebolelosti.

V skladu z zakonom ima vlada sicer možnost, da ob pojavu novih, bolj nevarnih različic virusa znova uvede določene ukrepe za potnike, ki prihajajo v Francijo.

Za morebitno novo uvedbo covidnega potrdila pa bo morala vlada dobiti soglasje parlamenta, še prenaša STA.

Nova Zelandija se bo ponovno popolnoma povezala s svetom.
(Foto: Liam Spicer, Pexels.com)
Nova Zelandija danes odprla meje za tuje obiskovalce, prvič po zaprtju marca 2020

Novozelandske meje so se sicer začele ponovno odpirati že februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podaljšani postopek ponovnega odpiranja meja- sprva zgolj za domačine- se je končal sinoči, zdaj pa lahko vstopajo na Novo Zelandijo tudi obiskovalci s študentskimi in drugimi vizumi. Mednarodni študenti pomembno prispevajo k novozelandskemu gospodarstvu, da bo izkoristil odprtje meja pa upa tudi izobraževalni sektor.

Država zdaj dovoljuje tudi pristajanje ladij za križarjenje in tujih jaht v njenih pristaniščih. Novozelandski minister za turizem Stuart Nash je dejal, da bo vrnitev ladij za križarjenje spodbudila tudi lokalno industrijo.

Vendarle pa obstaja pogoj, ki to otoško južnopacifiško državo pozicionira diametralno od Francije: obiskovalci morajo biti ob prihodu na Novo Zelandijo vsaj dvakrat cepljeni proti covidu-19 in testirani na covid-19.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v zvezi s tem na kitajskem poslovnem vrhu v Aucklandu dejala, da je bilo dokončanje postopnega odpiranja meja velik uspeh. “To je postopen in previden proces, ki poteka od februarja; skupaj s preostalim svetom še naprej obvladujemo zelo nepredvidljivo svetovno pandemijo, hkrati pa skrbimo za varnost naših ljudi,” meni.

Spomnimo: svetovni mediji so 14. maja letos objavili, Ardernova pa potrdila, da je pozitivna na covid-19 z zmernimi simptomi in bo v samoizolaciji doma za sedem dni. Ardernova je bila takrat sicer v izolaciji že dalj časa, saj je bil pred tem na testu pozitiven tudi njen partner Clarke Gayford.

Nova Zelandija je izvajala enega najbolj restriktivnih pristopov k obvladovanju epidemije covida-19 na svetu od njenega začetka leta 2020, število smrti zaradi te bolezni (892 do letošnjega poletja) pa ostaja med najnižjimi v razvitih državah.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: