Predelovalna industrija v evrskem območju julija v območju krčenja. Ivanc: Visoka inflacija bo vztrajala še vsaj dva meseca

Cene življenjskih potrebščin so se julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, junija pa za 10,4 odstotka, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Inflacija bo po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ostala nad ali blizu dvoštevilčne ravni vsaj še dva meseca, potem pa bo veliko odvisno od gibanja cen naftnih derivatov na svetovnih borzah, je dejal glavni ekonomist zbornice Bojan Ivanc.

Kot je povedal za STA, bodo sprejeti fiskalni ukrepi ublažili dvig cen vrste energentov, ne bodo pa popolnoma preprečili prelivanja višjih tržnih veleprodajnih cen električne energije in zemeljskega plina v končne cene za potrošnike.

Grožnja za inflacijo so plačni pritiski. A ti po Ivančevih besedah še niso izraziti in so omejeni tudi zaradi sprejete dohodninske reforme, izplačila izrednih dodatkov za opravljene nadure in izplačila izrednih nagrad za dobro poslovanje v letu 2021.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Predelovalna industrija v evrskem območju julija v območju krčenja

Dejavnost v predelovalni industriji v območju z evrom se je julija pod vplivom močnih inflacijskih pritiskov dodatno upočasnila, je objavila analitska hiša S&P Global.

Njen indeks nabavnih menedžerjev je z junijskih 52,1 točke zdrsnil na 49,8 točke. S tem je kazalnik dosegel najnižjo raven po maju 2020, njegova vrednost pa nakazuje krčenje.

Območje z evrom se je sicer v letošnjem drugem četrtletju po prvih ocenah izognilo padcu gospodarske dejavnosti, še prenaša STA.

A rezultati najnovejše raziskave PMI kažejo, da se je ob prehodu v tretje četrtletje pod pritiskom vse višjih cen in omejitev v oskrbi z energijo zaradi ruskega napada na Ukrajino in s tem povezanega dogajanja vsaj v predelovalnem sektorju začel odvijati negativni scenarij.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: