Salzburg bo prej ugašal luči na svojih glavnih znamenitostih, v Sloveniji na spletu (še dokaj sramežljivi) pozivi po prenehanju osvetljevanja cerkva

Hrvaški spletni portal Index, ki se sklicuje na hrvaško tiskovno agencijo Hina, je objavil zanimivo novico: v Salzburgu, prestolnici Solnograškega, so se sredi poletne turistične sezone odločili, da svoje glavne znamenitosti osvetljujejo uro manj kot doslej.

Razlog ni tuj, ravno tako ga ni težko ugotoviti: gre za varčevanje z elektriko v času, ko se država sooča z grozečo energetsko krizo; tako kot vsa Evropa, navsezadnje.

Da bodo z današnjim dnem reflektorji, ki osvetljujejo glavne znamenitosti, vključno s trdnjavo Hohensalzburg, ugasnili eno uro prej, ob polnoči, je napovedala mestna svetnica Martina Berthold.

Zatemnitev luči v Hohensalzburgu, eni največjih srednjeveških trdnjav v Evropi, ki se dviga nad mestnim središčem, bo še posebej učinkovita, saj za učinkovito delovanje potrebuje približno 13.000 vatov, je pojasnila Bertholdova.

Kako bo v Salzburgu in po celotni Avstriji pozimi,
v tem trenutku ne ve še nihče.
Ukrep bo prizadel tudi cerkve in spomenike v mestu na severozahodu Avstrije, v Sloveniji o tem trenutno še dokaj sramežljivo

O odločnosti oblasti, pa tudi potrebnosti ukrep samega, priča tudi dejstvo, da slednji prihaja v času, ko je v polnem teku priznani Salzburški glasbeni in dramski festival, ki se ga običajno udeleži več sto tisoč obiskovalcev.

Tudi v ne tako bližnjem Linzu so mestne oblasti te dni sporočile, da bodo že ob 23. uri ugasnili luči na mostovih čez Donavo in drugih javnih zgradbah.

Mesto Feldkirch v zahodni avstrijski provinci Vorarlberg je napovedalo, da namerava prenehati osvetljevati svoje zgodovinsko mestno jedro ponoči, ne le zaradi zmanjšanja stroškov električne energije, ampak tudi zaradi motiviranja državljanov k varčevanju z energijo, je javnosti sporočil tamkajšnji župan Wolfgang Matt.

Ob tem velja omeniti, da se je v preteklih dneh- še posebej ob koncu tedna- nekaj podobnih pozivov na spletnih družbenih omrežjih (predvsem Twitter) zvrstilo tudi v Sloveniji, vendar širša javnost tega predloga še sploh ni načela, kaj šele utemeljeno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: