V Slovenijo vsak dan vdre približno 40 ilegalcev; vrtci naj zaposlujejo romske pomočnike, želi pristojno ministrstvo

Slovenska policija je v prvih sedmih mesecih obravnavala nekaj več kot 8200 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, po tiskovni konferenci pristojnih prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

To je sicer kar 80-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, vendar Tomaž Pavček iz sektorja mejne policije poudarja, da gre za manj kot desetodstotno rast v primerjavi z enakima obdobjema v letih 2019 in 2020.

Kot je povedal Pavček, kljub rahlemu povečanju števila ilegalnih prihodov v primerjavi z letoma pred pandemijo covida-19 policija ne zaznava povečane problematike splošne kriminalitete, pri kateri bi osumljenci bili tujci, ki pridejo v Slovenijo na nedovoljen način.

Predstavnica kabineta notranje ministrice Simona Zavratnik je napovedala, da na ministrstvu pripravljajo celovito migracijsko strategijo, ki naj bi prve obrise dobila še pred koncem leta.

Pristojni se pri zanikanju težav
očitno zanašajo na besedno manipulacijo.
Šokantno? Želja Ministrstva za izobraževanje: več romskih pomočnikov v več slovenskih vrtcev. Tudi javna dela samo še za Rome?

Ministrstvo za izobraževanje si želi, da bi bilo v vrtce vključenih čim več romskih pomočnikov, še prenaša STA.

Zdaj jih je 15, na zadnji zaključeni razpis za družinske pomočnike v vrtcih, ki ga je objavilo ministrstvo, pa se je prijavilo le sedem vrtcev.

Omenjeno izhaja iz poročila o položaju romske skupnosti za lani, ki ga je vlada sprejela v četrtek in ga posredovala v obravnavo v Državni zbor (DZ).

Bolj zadovoljivi so rezultati na področju trg dela. Izhodov v zaposlitev je bilo lani 356. Tako se jih je v javna dela se jih je vključilo več kot 130, zaposlitev na trgu dela pa jih je našlo več kot 220.

Ministrstvo za delo ocenjuje, da je bilo kljub epidemiji covida-19 veliko vključitev Romov v aktivnosti za vključevanje na trg dela, o primerljivih podatkih o zaposlovanju Slovencev skozi take programe pa ni postreglo (ali pa to iz krajšega poročila STA ni razvidno).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: