Helikopterske in letalske posadke Slovenske vojske samo v juliju sodelovale pri gašenju 13 požarov. Hrvaški “kanaderji” še vedno na remontu

Posadke helikopterjev in letal Slovenske vojske so v prvih sedmih mesecih leta poletele na pomoč 406-krat, prepeljale ravno toliko poškodovanih ali obolelih oseb in skupaj letele 832 ur.

To presega letno raven reševanj v preteklih letih, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V prvih sedmih mesecih leta so posadke 89-krat posredovale pri reševanju v gorah, 292-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, štirikrat za prevoz inkubatorja in sodelovale pri gašenju 21-tih požarov.

Na pogorišče so odvrgle nekaj več kot 3,6 milijona litrov vode, je na spletni strani zapisala Slovenska vojska.

V juliju so 15-krat poletele na pomoč v gore, 62-krat poskrbele za nujen helikopterski prevoz, zagotovile helikopterski prevoz za potrebe Slovenija Transplant in sodelovale pri gašenju na 13 različnih požariščih, na pogorišče pa odvrgle nekaj več kot 2,5 milijona litrov vode.

Slovenska vojska je s svojimi zračnimi plovili
letos poleti več kot aktivna.
Razburjenje zaradi ne-popravila Canadairjev se na Hrvaškem še kar ni poleglo

Vodstvo Letalsko-tehničnega centra (ZTC) v zagrebškem predmestju Velika Gorica je znova prelomilo obljubo in hrvaškemu vojnemu letalstvu (HRZ) včeraj ni predalo treh gasilskih letal, ki so pri njih na servisu, poročajo hrvaški mediji.

Gre za kanader in dva Air Tractorja. Za enega slednjih je rok za dokončanje del prestavljen že tretjič. Po obljubah vodstva naj bi bila obnova končana 15. julija, nakar so jo prestavili za 14 dni, a je rok za oddajo letal zdaj spet prestavljen.

Tako bodo letalske gasilske enote sredi gasilske sezone požare gasile le s štirimi kanaderji in tremi Air Tractorji, opozarjajo mediji sosednje države. 

Za nameček je poškodovan še en Air Tractor, ki je v Zadru stacioniran že več kot mesec dni, potem ko so se mu ob trdem pristanku poškodovali plovci. Vodstvo ZTC trdi, da letala ne morejo sprejeti v popravilo, ker da ne sodi v njihov hangar.

Viri zagrebškega Jutarnjega lista pa trdijo, da to ne drži, temveč je težava v tem, da montažni plovci, ki so v ZTC, še niso popravljeni, zato gre spet zgolj za izgovor.

Canadair HRZ.
(Vir: Wikipedia)
Mehaniki uradno na dopustu in bolniški, neuradno pa menda na delu na črno v tujini

Pri Jutarnjem listu se opirajo na trditve virov, da takšno stanje sploh ni presenetljivo, glede na to, da je trenutno na letnem dopustu kar 15 mehanikov.

Zadeva je še bolj bizarna, saj naj bi uprava- menda zavoljo izponjevanja norme kolektivnega dopusta- k slednjemu silila še vodjo obravnave gasilskih letal, njegovega namestnika in še dva mehanika, čeravno sami temu nasprotujejo.

Pa tudi to še ni vse; bolniško odsotnost beležijo tudi pri dveh mehanikih, ki sta šla delat v letalska podjetja v Avstriji in Nemčiji. Eden je tako od druge polovice julija zaposlen v avstrijskem podjetju Urbe Aero GmbH za popravilo letal.

Jutarnji list trdi, da poseduje fotografije, ki prikazujejo, da delavec ZTC dela v tej tovarni, medtem ko je uradno na bolniški. Po informacijah medija je v tem trenutku še vedno v Avstriji. 

Zadnja leta je v ZTC običajna praksa, poudarja JL, da gredo mehaniki za več mesecev delat na Švedsko, v Nemčijo ali Avstrijo, medtem ko so tukaj na uradni bolniški ali imajo plačane proste dneve.

ZTC se sicer nahaja v neposredni bližini civilnega letalskega območja Pleso in njegove vojaške verzije Lučko. Verjeli ali ne: omenjeni zavod in omenjeno letalsko bazo loči dolžina piste tamkajšnjega letališča, potrebnih letal pa ni in ni.

ZTC Velika Gorica v/pri Zagrebu.
(Vir: Google Maps)
Hrvaška javnost besna tudi zaradi smrti dubrovniškega gasilca

Za konec je treba dodati, da je glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković gostoval v oddaji Novi dan televizije N1. Spregovoril je o letošnji požarni sezoni, ki je minuli konec tedna terjala prvo žrtev- komaj 42-letnega gasilca Gorana Komlenca iz Dubrovnika.

Na vprašanje, ali je jezen, ker pred sezono zaradi dolgotrajnega remonta vojski in gasilcem v uporabo niso predali treh gasilskih letal, je Tucaković po navedbah Jutarnjega lista odgovoril, da je to, kar se trenutno dogaja, enostavno nedopustno:

“Lahko sem jezen ali pa ne, lahko pa le rečem, da je sodelovanje z ministrstvom za obrambo na zelo visoki ravni. Vse dogovorjene naloge so opravljene. Ampak na ta del, kar zadeva remont, je zelo težko vplivati. Tudi v časopisih vidimo, da so ljudje na bolniški, da so šli delat drugam. To je res nesprejemljivo, saj vidimo, da je vsak požar nevaren, velik in katastrofalen, če se nanj ne odreagira pravočasno.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: