(novica s komentarjem) 

V Mariboru so dopoldne znova pripravili spominsko prireditev ob 2. avgustu, ki ga mednarodna skupnost že vrsto let obeležuje kot dan spomina na romske žrtve genocida, ki so ga nacisti zagrešili med drugo svetovno vojno.

Slovesna govornica je bila mariborska podžupanja Alenka Iskra, ki je med drugim povedala, da so takšni spominski dnevi zelo pomembni za to, da ne pozabimo na različne krivice, ki so se zgodile v preteklosti, v tem primeru Romom med drugo svetovno vojno.

Še bolj je to pomembno v času, ko se retorika in obnašanje nekaterih spet nevarno približuje tistemu, čemur smo bili priča pred osmimi desetletji, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob vseh opozorilih in takšnih spominskih dogodkih je po njenem nesprejemljivo, da to ne pride v podzavest ljudi in da nekateri še naprej razširjajo nestrpni govor ter ne priznavajo drugačnosti.

Mariborska oblast prireja spominske slovesnosti za Rome,
istočasno ti z organiziranim beračenjem nadlegujejo meščane.
Druga plat Maribora pod taktirko Arsenovića in stranke SD: po mestu to poletje organizirano beračijo poljski, francoski in domnevno tudi romunski Romi. Upajmo, da samo to!

K novici STA je treba dodati, kar novinarjem MSM nikakor ne gre izpod peresa: po mestu to poletje- sicer ne samo to, a letos še posebej aktivno- z organiziranim beračenjem operirajo prav Romi, ki- vsaj po registrskih oznakah avtomobilov sodeč- prihajajo iz Poljske in Francije, mnogi meščani pa zatrjujejo, da tudi Romunije in Bolgarije.

Njihovo nadlegovanje občanov- predvsem starejših in z že znanimi prijemi (gluhonemost, donacije za otroke, begunci iz Ukrajine)- je postalo celo tako opazno in moteče, da zdaj ne molčijo več niti lokalni mediji in politiki, z izjemo s strani strank SD in Levica domnevno vsebinsko kontroliranega Večera.

V prihodnjih dneh bodo bralci te spletne strani
seznanjeni z vsemi razsežnostmi pojava.
Beračenje se splača: izkupiček “tujih državljanov” dnevno tudi nekaj 100 evrov, globa za beračenje pa smešnih 42 evrov

Tako so pri lokalnem spletnem portalu mariborinfo.com letos že večkrat- nazadnje včeraj, 1. avgusta- zapisali, da “lahko berače na mariborskih ulicah zaznamo skoraj na dnevni ravni, zato je v mestu slišati več pobud, da bi beračenje v Mariboru zaostrili in ga posledično tudi sankcionirali. Kaj na to odgovarja mariborska občina?”

V več prispevkih so sicer skušali predstaviti kolikšno težavo predstavlja v Mariboru beračenje, vendar pa brez raziskovalnega dela slednjih! Strah?!

Navedli so, da po mnenju mariborskega mestnega svetnika z vrst NSi Bernarda Memona, sicer direktorja mariborskega zavoda za zaposlovanje, beračenje očitno predstavlja precejšnjo težavo, glede na odziv na spletu pa se z njim strinja zares velika večina meščanov.

Vodstvo Mestne občine Maribor, na čelu katere je pretežno prezirani župan Arsenović ( za katerega velja splošno mnenje, da ga je v iztekajočem se mandatu zanimalo zgolj lišpanje neposrednega okoliša njegovih nepremičninskih investicij na proračunske stroške), so povprašali, ali so zaznali omenjeno težavo in kako nameravajo reagirati v zvezi s slednjo, od tam pa so jim odgovorili, da ne nameravajo posebej ukrepati in suhoparno našteli vsebino nekaj uredb in odlokov.

Naj bo za konec zapisano, da bodo spremljevalci spletne strani mariborskiodmev.com v prihodnjih dneh seznanjeni s podrobnostmi organiziranega in nadležnega beračenja, ki- kot nalašč- sovpada z odločitvijo aktualne vlade ( in še posebej ministrice za notranje zadeve Bobnarjeve), da z meja odstrani varovalno ograjo in tako vsem vrstam migrantov olajša pot v Slovenijo.

(mbo)