OZS nasprotuje predlogu o evidencah na področju dela; julija na mesečni ravni nekoliko več brezposelnih

Konec julija je bilo registriranih 54.341 brezposelnih, kar je 0,9 odstotka več kot junija in 23,1 odstotka manj kot julija lani, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Število registriranih brezposelnih je na mesečni ravni poraslo prvič po januarju letos. Ob prehodu v novo leto se sicer običajno izteče večje število zaposlitev za določen čas, še sporočajo z Zavoda RS za zaposlovanje.

Prijave v evidenco zaradi izteka zaposlitve za določen čas pa so prevladovale tudi julija. Od 5008 novoprijavljenih se jih je zaradi izteka zaposlitve za določen čas prijavilo 2920.

Iz evidence je zavod odjavil 4527 brezposelnih, od tega 2502 zaradi zaposlitve oz. samozaposlitve, kar je 30,8 odstotka manj kot junija in 38,8 odstotka manj kot julija lani.

V sedmih letošnjih mesecih je bilo v povprečju prijavljenih 59.327 brezposelnih; 25,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V sedmih letošnjih mesecih je bilo v povprečju prijavljenih
slabih 60 tisoč brezposelnih.
Obrtna zbornica Slovenije ostro proti predlogu o evidencah na področju dela

V obrtno-podjetniški zbornici nasprotujejo predlaganemu zakonu o evidencah na področju dela in socialne varnosti, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

S slednjimi želi ministrstvo za delo nadgraditi zdaj veljavni zakon v smeri preprečitve zlorab predvsem na področju vodenja evidenc o izrabi delovnega časa.

Kot pravijo, predlog uvaja dodatno birokracijo, prinaša dodatne stroške delodajalcem, ne sledi novim oblikam dela in ne prinaša zagotovil, da se kršitve ne bodo več dogajale.

Po njihovem je bistveno, da se evidentiranje delovnega časa vodi pravilno, pa naj gre za elektronsko ali ročno evidentiranje.

Odločitev o tem, na kakšen način se bo evidentiral delovni čas, pa mora biti v domeni delodajalca, pravi predsednik zbornice Blaž Cvar.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: