Škandal v srbski vojski: načelnik generalštaba ukazal odstranitev ikone z enega od lovskih letal, uprl se je celo vojaški sindikat

Kot poroča Slobodna Dalmacija, časnik in spletni medij s sedežem v Splitu, je v srbski vojski minule dni skoraj prišlo do upora. Zgolj navidez iz banalnega razloga, se bi lahko dodalo.

Vojni sindikat Srbije namreč trdi, navaja medij, da je načelnik generalštaba general Milan Mojsilović ukazal odstranitev ikone svetega Ilije z enega od letal 98. letalske brigade.

Domnevno gre za MiG 29, ti pa- po nedavnem remontu in donaciji letal iz Rusije– znova predstavljajo udarno moč srbskega letalstva.

Težava je v tem, da omenjeni svetnik velja za zaščitnika letalcev, njegovo godovanje pa v Srbiji obeležujejo tudi kot Dan letalstva.

V izjavi Vojnega sindikata, na katero se sklicujejo pri Slobodni Dalmaciji, je navedeno, da so pripadniki 98. letalske brigade to “demoralizirajočo odločitev” generala Mojsilovića sprejeli z “nejevero in razočaranjem”.

MiG 29 slovaškega letalstva: enosed in dvosed.
(Vir: splet)
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se skuša s to odločitvijo 
"onečastiti svetinja, ki predstavlja zavetnika letalcev". 

Po njihovi oceni “to dejanje predstavlja nespoštovanje tradicije letalstva, pa tudi samih pripadnikov vojaškega letalstva”.

Obeleževanje dneva svetega Ilije tamkajšnji letalci praznujejo kot svoj praznik, opominjajo v izjavi in ​​navajajo, da “izražanje in uresničevanje verskega prepričanja vojakom zagotavlja ustava, pa tudi vojaški predpisi”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: