BBC: Kitajska izstrelila rakete v vode okoli Tajvana. Ta se pripravlja na vojno

Kitajska vojska je začela vojaške vaje, ki vključujejo bojno municijo, je danes zjutraj poročala kitajska državna televizija, poroča Reuters.

Gre sicer za sporne vode in zračni prostor okoli otoka Tajvan, katerega neodvisnost priznava le majhno število držav po svetu, Kitajska pa jih/ga dojema kot svoje.

Ob tem je tajvansko obrambno ministrstvo sporočilo, da bo tajvanska vojska še naprej povečevala svojo stopnjo pripravljenosti in se ustrezno odzvala na “sovražne razmere”.

Razvoj dogajanja:

Približno ob 11. uri po srednjeevropskem času so tajvanski viri sporočili, da je sporno sredinsko črto voda v sredo zvečer prečkalo 10 ladij kitajske vojaške mornarice, na območju pa ostalo od srede zvečer do četrtka opoldne. Enako je danes zjutraj storilo več kitajskih vojaških letal.

Tajvan je v odgovor namestil raketne sisteme za spremljanje dejavnosti kitajskega letalstva blizu sredinske črte, tam pa so- z namenom spremljanja dejavnosti kitajske mornarice- tudi tajvanske vojaške ladje.

Ob 11:15 je Kitajska v teritorialne vode Tajvana izstrelila balistični raketi Dongfeng, je potrdilo njeno obrambno ministrstvo. Do potrditve je prišlo po predhodnih navedbah pristojnih tajvanskih uradnikov, ki so sporočili, da je Kitajska rakete izstrelila blizu svojih otokov Matsu.

Kitajsko obrambno ministrstvo je kasneje sporočilo dopolnilo; več balističnih raket Dongfeng je bilo izstreljenih v vode okoli njene severovzhodne in jugozahodne obale. Kitajska vojska je v izjavi zapisala, da so vse rakete zadele tarčo: “Celotna vadbena misija z živim streljanjem je bila uspešno zaključena.”

Sporne vode in območje vojaških vaj z bojnim strelivom.

Tajvan odpoveduje lete zaradi kitajskih vojaških vaj, trdi, da se pripravlja na vojno

Tajvan je danes zaradi celotnega dogajanja odpovedal tudi številne lete. Odpovedanih je bilo vsaj 40 letov na Tajvan in iz njega, China Times pa se pri poročanju sklicuje na letališče Taipei, kjer pravijo, da odpovedi letov niso nujno povezane z vajami.

Ob 11:30 je tajvanska vojska objavila izjavo, da so njene sile v visoki pripravljenosti in pozorno spremljajo kitajske vaje. Strnjeno: pripravljajo se na vojno, a je ne bodo izzvali.

Ministrstvo za nacionalno obrambo poudarja, da se bo držalo načela priprav na vojno brez iskanja vojne ter z držo, da ne zaostruje konflikta in izziva spore,” so zapisali v sporočilu.

V skladu s tem so bile izvedene vaje civilne zaščite in v določenih zakloniščih izobešena obvestila za primer zračnega napada.

“Kitajsko iracionalno vedenje namerava spremeniti status quo in spodkopati regionalni mir in stabilnost,” je še sporočilo omenjeno ministrstvo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: