Ukrajina potrdila evakuacijo več kot 800 prebivalcev Donecka

Podpredsednica ukrajinske vlade in ministrica za reintegacijo ukrajinskih zasedenih ozemelj Irina Vereščuk je potrdila evakuacijo skupno 821 prebivalcev Donecke pokrajine. Do slednje je prišlo v ponedeljek in sicer v okviru izvedbe operacije obvezne selitve iz regije.

Po besedah ​​Vereščukove se med skupnim številom nahaja 185 otrok in okoli 50 gibalno oviranih oseb, poroča ruska tiskovna agencija Ukrinform, ki navaja še nekatere druge podrobnosti s tiskovne konference.

Podpredsednica vlade je tako dejala, da je bila ta skupina prebivalcev Donecka poslana v mesta osrednjih regij ukrajinskega ozemlja, daleč od bojne črte. Kot njihove končne cilje je navedla Kirovograd, Rivne, Poltavo, Vinico in Žitomir.

Vereščukova je že prejšnji teden sporočila, da je vlada na tak način že začela s pripravami za obvezno evakuacijo regije in sicer kot del priprav na bodočo zimo ter glede na skoraj popolno uničenje infrastrukture za oskrbo z ogrevanjem, do katere je prišlo po spopadih z ruskimi silam.

Nadalje je ocenila, da bo obvezni ukaz za evakuacijo zajel oziroma prizadel večje število prebivalcev regije; ocenjujejo, da med 200.000 in 220.000 prebivalci.

Ukrajinsko je na stranski tir postavila tajvanska kriza,
kljub temu pa se v ozadju dogaja marsikaj.

Donecka regija trenutno predstavlja epicenter bojev med ruskimi in ukrajinskimi silami. V sredo je ukrajinska vlada ocenila, da bo morala v druge regije preseliti več kot 500.000 državljanov.

Vereščukova je ob koncu navedla, da glavni strah prebivalcev Donjecke pokrajine trenutno predstavljajo dezinformacije o tem, kakšna bo njihova prihodnost, ko bodo zapustili svoje domove, zato je medije pozvala, naj o tem širijo in posredujejo verodostojne informacije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: