NSi danes obeležuje 22. obletnico delovanja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), o tem pa več ob koncu prispevka.

Spomnimo: Nova Slovenija je bila ustanovljena 4. avgusta 2000, nekaj mesecev po tem, ko so se po dolgih letih prizadevanj združili Slovenska ljudska stranka in Slovenski krščanski demokrati. Z združitvijo je razpadla takratna vladna koalicija, združena stranka SLS+SKD in Slovenska demokratska stranka pa sta oblikovali novo koalicijo.

Mesto mandatarja je pripadlo najmočnejši stranki, ki je na ta položaj predlagala dr. Andreja Bajuka, zapišejo na svoji spletni strani. Bajuk je tako postal predsednik 5. vlade Republike Slovenije, kar je največji posamični uspeh strankinega kadrovskega bazena, je pa pri tem potrebno omeniti, da je položaj zasedal le sedem mesecev, kar je do sedaj najkrajši mandat predsednika vlade.

Vlada, ki jo je vodil in v kateri je minister za zunanje zadeve postal Lojze Peterle, je v državnem zboru sicer prisegla 7. junija 2000. Čeprav je vlada delala le dobrih pet mesecev, je bila kos tako notranjim kot zunanjim izzivom, menijo pri stranki, pospešila pa je tudi prilagajanje slovenske zakonodaje Evropski uniji, odpravila bistveni del zamude pri denacionalizaciji, predlagala nekatere reforme, o katerih se je prej osem let le govorilo, ter pripravila nekatere strategije in nacionalne programe.

Nova Slovenija ohranja približno enak delež na volitvah pridobljenih glasov, 
z manjšimi odstopanji tako na parlamentarnih kot lokalnih. 

Kot mejnike lahko izpostavimo leto 2002, ko je dobila 6 županov in 254 občinskih svetnikov, pa tudi leto 2006, ko je na lokalnih volitvah dosegla za 2 odstotka slabši rezultat kot štiri leta predtem (6,33 odstotkov), prejela “le” 190 mandatov v občinskih svetih, zato pa je bilo iz njenih vrst izvoljenih 11 županov.

Poskušamo živeti in delati dobro za ljudi,
pravijo strankini predstavniki.
Ponosni, da udejanjajo idejo krščanske demokracije

Nova Slovenija je v novejšem obdobju še dvakrat sodelovala v vladi in sicer vedno, ko so slednjo oblikovale desno-sredinske stranke.

Tako je bilo leta 2012, ko so zavoljo splošnega, pa tudi znotraj vladnega klientelizma in korupcije sledile znamenite vstaje, zaradi česar je vlada slednjič odstopila; tako je bilo tudi leta 2020, le da se je tokrat vladanje nehalo po rednih parlamentarnih volitvah.

Na današnji tiskovni konferenci ob 22. obletnici delovanja, je po navedbah STA podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič poudarila, da so ponosni, da udejanjajo idejo krščanske demokracije, jo poskušajo živeti in delati dobro za ljudi.

Dotaknila se je tudi aktualnih političnih tem. O podpori referendumskim pobudam se v stranki še pogovarjajo, je povedala. Referendumske pobude za zakon o vladi ne bodo podprli, morda bodo podprli tisto o zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

Menijo, da bi referendume morali združiti s predsedniškimi volitvami, osredotočajo pa se tudi že na lokalne volitve, na katerih si želijo doseči dober rezultat, še prenaša STA.

O kandidatu za predsednika republike se bodo v stranki odločili v začetku septembra, sicer pa čakajo na odločitev evropske poslanke Ljudmile Novak.

(mbo)