Kot je davi opomnila tudi Slovenska tiskovna agencija (STA), je prvi petek v avgustu mednarodni dan piva. Ta je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji leta 2007 prerasel v globalno praznovanje, mednarodni dan piva pa po svetu spremljajo številni dogodki.

Pivo velja za eno najstarejših alkoholnih pijač na svetu. Pripišimo, da je imel v starem Egiptu poseben status, v obliki amuleta pa so ga okoli vratu dajali že novorojenčkom.

Povprečen prebivalec Slovenije je po zadnjih razpoložljivih podatkih statističnega urada doma spil 26,4 litra piva na leto. Čehi, ki ga v EU spijejo največ, si ga letno privoščijo kar 186 litrov na prebivalca. Slovenski sosedi Italijani in Hrvati ga spijejo kar 60 odstotkov manj od Slovencev. 

Slovensko pivovarstvo je v zadnjem desetletju doživelo velik razcvet, so ocenili na lanskem srečanju slovenskih pivovarn. Takrat je bilo po njihovih navedbah v Sloveniji več kot 100 pivovarn, prevladujoči znamki slovenskega porekla pa sta še vedno Zlatorog (Laško) in Union.

Globalni igralci so dodobra premešali karte na evropskem trgu:
Karlovačko v Pivovarni Union v Ljubljani.
Na žalski fontani piva se število obiskovalcev povečuje

Na žalski fontani piva, kjer se bo ob današnjem svetovnem dnevu piva drevi začel tridnevni Kriglfest, beležijo vse več obiskovalcev.

Od aprila do konca julija so prodali 30 odstotkov več vrčkov piva kot v enakem obdobju lani, v celotni lanski sezoni pa so natočili več kot 20.000 litrov piva. V letošnji so do konca julija natočili več kot 10.000 litrov.

Kot je povedal Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, sta najbolj priljubljeni pivi na pivski fontani lokalno pivo Kukec, ki je poimenovano po začetniku pivovarstva v Žalcu Simonu Kukcu, in ambasadorjevo pivo, to je zeleno konopljino pivo pivovarne Haler.

Štrajhar je dejal, da se po dveh koronskih letih na fontano piva vračajo tujci. Največ je Italijanov, Nemcev in Avstrijcev. Poleg njih prihajajo še Madžari, Hrvati in gosti iz drugih držav, poroča STA.

Od velikih slovenskih pivovarn so ostale samo blagovne znamke.
Slovenski pivovarji na srečanju pri Cerknem opozorili na izzive

“Praznik” je izkoristilo tudi Združenje slovenskih pivovarn (ZSP), ki je pripravilo srečanje v okolici Cerknega, kjer domuje družinska pivovarna Zajc.

Pivovarji ugotavljajo, da panoga po koronskem šoku okreva, se pa sooča z izzivi podražitev in oskrbe s surovinami, energijo in embalažo.

Poraba piva v Sloveniji se je lani nekoliko povečala in je presegla 1,6 milijona hektolitrov, letna poraba na prebivalca je bila okoli 77 litrov. Slovenske pivovarne so medtem zvarile 2,29 milijona hektolitrov piva.

V Sloveniji je po podatkih združenja delovalo 68 pivovarn, z varjenjem piva se je ukvarjalo tudi nekaj posameznikov.

Velik trend v svetu so piva z nizko vsebnostjo alkohola in brezalkoholna piva, zato tudi slovenski pivovarji sledijo trendom in varijo piva z manjšo vsebnostjo alkohola, pa tudi nasploh poudarjajo odgovorno pitje alkohola.

Tudi pivo brez alkohola postaja vedno bolj priljubljeno.
ZPS: Tudi brezalkoholno pivo lahko vsebuje alkohol

Kar nas pripelje v naročje Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer tudi zaključujemo pregled domačih agencijskih vesti v zvezi z omenjenim mednarodnim dnem.

Pri ZPS so današnjo priložnost izkoristili za opozorilo, da številni slovenski potrošniki še vedno ne vedo, da lahko tudi brezalkoholno pivo, ki postaja vedno bolj priljubljena različica piva, vsebuje nekaj alkohola.

To so potrdili rezultati spletne ankete, ki so jo v izvedli pred kratkim, v njej pa je sodelovalo več kot 600 potrošnikov, še poroča STA.
Da določeno pivo poimenujemo kot brezalkoholno, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka, v anketi pa je kar polovica sodelujočih odgovorila, da je v omenjenem pivu manj kot 0,1 volumskega odstotka alkohola ali pa da ga sploh ni.

V luči dejstva, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje alkohol, pri ZPS opominjajo, da njegovo uživanje ni primerno za otroke, poleg tega jih s tem že od majhnega navajamo na okus piva.

(mbo)