Amnesty International potrdil ruska poročila o ukrajinskih zlorabah, Zelenski ostro nad organizacijo

Ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, je sinoči sporočila svetovno znana in vplivna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Kot je razvidno iz njenega poročila, ukrajinska vojska svoje baze vzpostavlja v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev že sinoči poročilo ostro zavrnil in ga označil za kremeljsko propagando.

Pri organizaciji so navedli več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obtožbe na račun ukrajinskih sil označil za nepoštene in pristranske, medtem ko je svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak dejal, da je edina stvar, ki ogroža Ukrajince, ruska vojska rabljev in posiljevalcev.

Ukrajina in Rusija se vzajemno obtožujeta trpljenja civilistov.
Zelenski davi Amnesty International obtožil prenašanja odgovornosti z agresorja na žrtev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nevladno organizacijo za človekove pravice Amnesty International obtožil, da si prizadeva ponuditi amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev.

Do reakcije je prišlo potem, ko je ta včeraj objavila poročilo, v katerem ukrajinskim silam očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov.

Zelenski je dejal, da ne obstaja noben pogoj, niti hipotetičen, pod katerim bi bil kakršen koli ruski napad na Ukrajino upravičen. 

Organizacija je sicer ob objavi poročila poudarila, da njeni očitki, uperjeni proti Kijevu, nikakor ne upravičujejo ruske agresije.

Kot že uvodoma omenjeno, je ukrajinska vojska po navedbah nevladne organizacije vzpostavila več baz v šolah in bolnišnicah ter izvajala napade z naseljenih območij, kar je ta označila za taktiko, ki krši mednarodno humanitarno pravo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: