Ruske sile po navedbah Kijeva začele obsežno ofenzivo v regiji Doneck, v Sočiju danes srečanje Putina in Erdogana

V ruskem letoviškem mestu Soči ob Črnem morju se bosta danes sešla ruski voditelj Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Kot so sporočili v Kremlju, bodo na dnevnem redu pogovorov vojna v Ukrajini in Siriji, pa tudi skupni strateški energetski projekti ter trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med državama.

To bo njuno drugo srečanje po začetku ruske invazije v Ukrajini. Putin in Erdogan sta se sešla 19. julija v Teheranu ob robu vrha o Siriji. Nekaj dni po tem srečanju pa sta Rusija in Ukrajina v Istanbulu s Turčijo in Združenimi narodi podpisali dogovor o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Turčija, sicer članica Nata, zavrača uvedbo sankcij proti Rusiji, v konfliktu v Ukrajini pa si prizadeva igrati vlogo posrednika med Moskvo in Kijevom.

Iz Ukrajine danes prihajajo številna poročila o pehotnih spopadih.
Ruska vojska v osvoboditev/zavzetje Donecka, pripravlja tudi ofenzivo na Zaporožje?

Ruske sile so začele veliko ofenzivo v regiji Doneck v smeri mest Bahmut in Avdijivka, je davi v svojem poročilu o razmerah na bojiščih poročal generalštab ukrajinske vojske. Po navedbah iz poročila naj bi bil ruski napad v bližini Bahmuta neuspešen, medtem ko se pri Avdijivki boji nadaljujejo.

Poročila sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, vendar pa se ta sklada s prejšnjimi poročili o okrepljenih spopadih v regiji, še prenaša STA.

Cilj ruske ofenzive je tako pripraviti rusko vojsko za napad na mesti Soledar in Bahmut ter razširiti ruski nadzor zahodno od mesta Doneck, še piše v poročilu.

Soledar in Bahmut sta del obrambne linije vzhodno od aglomeracij velikih mest Slovjansk in Kramatorsk, v katerih je pred vojno živelo več kot pol milijona ljudi. To je zadnje večje območje v Donbasu, ki je še pod nadzorom Kijeva.

Svetovni mediji medtem poročajom da se zdi, da je večina sil, umaknjenih s severa Donbasa, zdaj končala pri Hersonu. Gre za okupirano območje na zahodnem bregu reke Dnjeper, od Hersona na jugu in v severno smer proti velikemu ukrajinskemu mestu Krivi Rih/Krivoj Rog, enote pa naj bi prispele ravno iz okolice Slovjanska in Izjuma.

Medtem ko se je pred kratkim za ta območja omenjala možnost ukrajinske protiofenzive, je zdaj to nenadoma postalo območje koncentracije približno 30 različnih ruskih bojnih skupin na bataljonski ravni (BTG), ki bi v prihodnjih dneh morda lahko tudi same sprožile napad širših razsežnosti.

Zdi se, da je končni ruski cilj vendarle delitev Ukrajine po toku reke Dnjeper; kot kaže, bi lahko ruske sile ob/po osvojitvi/osvoboditvi regije Doneck krenile tudi v smeri mest Mikolajev/Nikolajev, Zaporižje/Zaporožje in slednjič tudi na Dnipro.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: