Rusija vse bolj pritiska na ukrajinske obrambne položaje v pokrajini Doneck; nove podrobnosti srečanja Putin- Erdogan

Ruske sile po navedbah Kijeva silovito napadajo mesto Bahmut, ki je eden zadnjih stebrov obrambne linije pred urbanim območjem v Donbasu, ki je še pod ukrajinskim nadzorom.

Glavno oporišče ukrajinskih enot v regiji Donbas se nahaja na območju mest Slovjansk in Kramatorsk. Z vzhoda je to območje zavarovano z obrambno linijo, ki se razteza med kraji Siversk, Soledar in Bahmut, in je na več mestih močno obremenjena.

Po zavzetju regije Lugansk v začetku julija so se prizadevanja ruske vojske na vzhodu Ukrajine osredotočila na sosednjo regijo Doneck. V zadnjih tednih so ruske sile korak za korakom uspele potisniti ukrajinske branilce nazaj.

Zdaj nadzorujejo približno 60 odstotkov ozemlja v regiji Doneck, 
enote pa kopičijo tudi v regijah Herson in Zaporožje.

Boji se nadaljujejo tudi neposredno v okolici Donecka, nekdanje istoimenske prestolnice regije, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Makedonija je Ukrajini donirala štiri letala Su-25,
ki jih je Ukrajina za časa spopadov z Albanci donirala- Makedoniji.
Menda niso letela že več kot desetletje.
Putin pohvalil turškega voditelja: “Brez vas bi žito obstalo!”

Putin se je Erdoganu na včerajšnjem srečanju v Sočiju ponovno zahvalil za njegova prizadevanja, ki so Moskvi in ​​Kijevu omogočila dogovor o izvozu ukrajinskega žita, dogovorila pa sta se tudi za okrepitev gospodarskega in energetskega sodelovanja, so sporočili iz Kremlja.

V štiriurnem srečanju sta se voditelja dogovorila za “okrepitev trgovinske menjave” med državama in “delovanje v smeri skupnih pričakovanj na področju gospodarstva in energetike”, piše v sporočilu za javnost. Po poročanju pretežno ruskih tiskovnih agencij pa gre predvsem za sektor prometa, kmetijstva, financ in gradbeništva ter turizma.

Po politični plati sta poudarila “ključni pomen iskrenih, odprtih in zaupanja vrednih odnosov med Rusijo in Turčijo za zagotovitev regionalne in mednarodne stabilnosti”, v skupno izjavo pa zapisala, da je treba v celoti uresničiti dogovor o izvozu žita, doseženega v Istanbulu, vključno s transportom ruskega žita, gnojil in surovin za njihovo proizvodnjo.

Putin je omenil še vlogo Ankare pri tranzitu ruskega plina v Evropo po plinovodu Turški tok. “Evropski partnerji bi morali biti hvaležni Turčiji, ker zagotavlja nemoten tranzit ruskega plina.” Državi sta se dogovorili, da bo del ruskega plina plačan v rubljih, poroča neodvisna ruska tiskovna agencija Interfax, ki se sklicuje na podpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka.

Da sta Putin in Erdogan odločena sodelovati v boju proti vsem terorističnim organizacijam v Siriji, pa poroča Reuters.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: