Giorgia Meloni, vodja italijanske desničarske stranke Bratje Italije, ki se ji nasmiha zmaga na septembrskih parlamentarnih volitvah, se je zavzela za blokado čolnov z migranti iz Severne Afrike v Sredozemlju.

Kot je dejala danes v pogovoru za italijanski radio, 
bi bilo treba preprečiti odhode in ne prihode čolnov z migranti.

Melonijeva poziva tudi k vzpostavitvi taborišč ali posebnih centrov za registracijo migrantov v Afriki, da bi s tem bolje nadzirali prebežnike in jih lahko takoj zavrnili.

V Italiji bodo 25. septembra predčasne parlamentarne volitve, na katerih ima največji možnosti za zmago desno zavezništvo, v katerem so ob stranki Melonijeve še Liga populista Mattea Salvinija in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija.

Vse poti vodijo v Rim; migrantske tudi, ugotavljajo Italijani.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
V Italiji se obeta zmaga desnice; iz levosredinskega zavezništva izstopila Akcija

Italijanska sredinska stranka Akcija je včeraj izstopila iz levosredinskega zavezništva, s čimer so se povečale možnosti za zmago skrajne desnice na parlamentarnih volitvah 25. septembra.

Kot je pojasnil vodja Akcije Carlo Calenda, so izstopili, ker sta v zavezništvo vstopili skrajno levi Italijanska levica in Zelena Evropa.

Vodja Demokratske stranke Enrico Letta je ocenil, da se je Calenda z izstopom iz zavezništva odločil pomagati desnici, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V javnomnenjskih anketah vodijo desni Bratje Italije, Liga in Naprej Italija. 
Najmočnejša stranka bi lahko po volitvah postali ( po nekaterih ocenah) postfašistični Bratje Italije.

Da bi preprečili zmago skrajne desnice, je Demokratska stranka sklenila dogovor o skupnem nastopu na volitvah z Akcijo in stranko +Evropa, nato so se zavezništvu pridružili še Zelena Evropa, Italijanska levica ter Državljanska zaveza, kar je slednjič vodilo do razdora.

(mbo)