Moskva stopnjuje napade na vzhodu Ukrajine, Amnesty International Ukrajino znova obtožil zlorab

Rusija še naprej krepi ofenzivo na vzhodu Ukrajine, a v Kijevu zatrjujejo, da se ukrajinske sile močno in uspešno upirajo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

O silovitih spopadih danes poročajo v mestih ob fronti blizu mesta Doneck na vzhodu Ukrajine. Po trditvah ukrajinskih predstavnikov ruske sile v prizadevanjih, da bi prevzele nadzor nad regijo Donbas, izvajajo serije napadov, tudi iz zraka.

Ukrajinska vojska trdi, da je odbila kopenske napade v smeri mest Bahmut in Avdijivka ter porazila ruske izvidniške enote, med drugim blizu Bahmuta.

Ruska stran razmere na terenu ocenjuje drugače. Ruske sile so po lastnih navedbah vdrle v vas Piski/Peski, ruski mediji pa poročajo, da so pripadniki skupine Wagner vdrli na območje blizu Bahmuta.

Dodajmo: da so ruske sile prebile ukrajinsko obrambo na omenjenih območjih, poročajo tudi neodvisni viri na spletnih družbenih omrežjih. 
Peski se sicer nahaja neposredno ob mednarodnem letališču blizu Donecka, ki že leta ni več v uporabi.

Napeto ostaja tudi okoli jedrske elektrarne Zaporožje. Ruska vojska okoli elektrarne po lastnih navedbah namešča sisteme zračne obrambe, še prenaša STA.

Današnje stanje na bojišču kot ga vidi ukrajinska stran.
Amnesty International: Žal nam je, a Ukrajina ogroža civiliste!

Iz organizacije za zaščito človekovih pravic so sporočili, da “globoko obžaluje bolečino in jezo”, ki ju je povzročilo njeno poročilo, a da v celoti stojijo za svojimi ugotovitvami.

Spomnimo: AI je konec minulega tedna sporočil, da ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste z vzpostavljanjem baz v stanovanjskih območjih; vključno s šolami in bolnišnicami.

Organizacija je zdaj svojo izjavo dopolnila z navedbo, da so “dokumentirali vzorec delovanja ukrajinskih sil, ki ogrožajo civiliste. Taktike ukrajinskih branilcev nikakor ne opravičujejo neselektivnih napadov Rusije, ob dejstvu, da nekateri ruski vojni zločini, vključno s tistimi v Harkovu, niso bili povezani s to taktiko,” je zapisala organizacija v poročilu.

Dodali so, da so zabeležili vrsto incidentov, 
v katerih so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti 
in sicer v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov, Donbas in Mikolajiv.

“Dokumentirali smo vzorec, v katerem ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojne zakone z delovanjem na naseljenih območjih. Delovanje v obrambnem položaju ukrajinske vojske ne izvzema izpolnjevanja mednarodnega humanitarnega prava,” je dejala Agnes Callamard, generalna sekretarka organizacije.

Amnesty International, logotip.
Zelenski po starem: Pri AI krivdo prelagajo na žrtev

Direktor ukrajinske podružnice Amnesty International je po objavi poročila odstopil, svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je dejal, da je škoda, da Amnesty sodeluje pri ruski propagandi in širjenju dezinformacij, katerih cilj je zaustaviti pošiljanje orožja v Ukrajino z Zahoda.

Organizacija je v sinočnjem sporočilu za CNN izpostavila, da obžaluje povzročeno bolečino, vendar še vedno ostaja pri svojih ugotovitvah in želi dodatno pojasniti več ključnih točk objave.

“To oceno smo naredili na podlagi pravil mednarodnega humanitarnega prava (MHP), ki od vseh strani v spopadu zahteva, da se v največji možni meri izogibajo lociranju vojaških ciljev znotraj ali v bližini gosto poseljenih območij. Vojni zakoni deloma obstajajo za zaščito civilistov in zaradi tega spodbujamo vlade, da to upoštevajo,« je sporočila Amnesty International.

“To ne pomeni, da menimo, da so ukrajinske sile odgovorne za kršitve ruske vojske, niti da ukrajinske sile ne izvajajo ustreznih previdnostnih ukrepov na drugih območjih države,” so izpostavila.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: