New York Times: Ruski nadzor nad internetom v Ukrajini se veča

(novica s komentarjem)

Pri NYT že nekaj časa preigravajo variacije na temo ruske aneksije zasedenih ukrajinskih regij, v katerem pa je sicer večinsko prebivalstvo ruskega porekla oziroma rusko govoreče.

V današnjem članku tako ugotavljajo, da je- kot ena izmed faz pripojitve- v delih rusko okupirane Ukrajine Rusija začela zasedati tudi kibernetski prostor. Ukrajince v Hersonu, Melitopolu in Mariupolu je “kibernetsko odcepila” od preostale države, omejila dostop do novic o vojni, pa tudi “komunikacijo z ljubljenimi”, rahlo patetično dodajajo.

Na nekaterih ozemljih so internet in mobilna omrežja popolnoma zaprli, 
še poročajo pri najbolj znanem, najbrž tudi najbolj vplivnem časopisu v ZDA.
Kar pa je zaradi vojnih operacij tudi razumljivo.

Omejevanje dostopa do interneta je del ruskega avtoritarnega načrta, ki se bo verjetno še naprej ponavljal, če bo država zavzela več ukrajinskega ozemlja, navajajo. Okupirana območja so zdaj v primežu obsežnega aparata za digitalno cenzuro in nadzor, Rusija pa lahko sledi spletnemu prometu in digitalnim komunikacijam, širi propagando in upravlja pretok informacij.

Ruska preusmeritev in cenzura ukrajinskega interneta ima tudi nekaj zgodovinske primerljivosti: leta 2014, potem ko je Rusija anektirala (sicer zgodovinsko ruski) polotok Krim, je rusko državno telekomunikacijsko podjetje zgradilo infrastrukturo za preusmeritev internetnega prometa s Krima v Rusijo.

Vojna v Ukrajini se vodi na vseh ravneh.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Podatki iz ukrajinskih omrežij se zdaj preusmerjajo prek teh kablov, 
so novinarjem povedali raziskovalci. 
A se je tudi ukrajinska stran zatekla k nekonvencionalnim prijemom. 

Ruske ukrepe izigrava na način, da zagotavlja brezplačen dostop do določenih storitev VPN. Predstavniki ukrajinske vlade zatrjujejo, da sta smisel in cilj “pomagati ljudem na teh območjih pri povezovanju z globalnim internetom”.

Ukrajinski uradniki prav tako iščejo donacije za usmerjevalnike in drugo opremo za namestitev internetnih storitev v zaklonišča, vključno s tistimi v šolah, še navaja NYT.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: