Reakcija na zmedo: na NIJZ bodo ob prihajajočem šolskem letu predstavili strokovna priporočila v vzgoji in izobraževanju

(novica s komentarjem) 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo predstavili strokovna priporočila posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa v vzgoji in izobraževanju ob prihajajočem šolskem letu, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pričakovati je natančnejšo obrazložitev že znanih predlogov glede prezračevanja in samotestiranja na koronavirusno okužbo; ti so v preteklih dneh v večini javnosti povzročili zgražanje in vzbudili močan odpor.

Pri STA spomnijo, da je posvetovalna skupina pred dnevi za šolski prostor pripravila dva scenarija. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse.

S predlogom samotestiranja v domačem okolju se strinjajo tudi člani delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja. Ob tem si zaposleni želijo tudi razbremenitve vodenja evidenc testiranja, še navajajo.

Kritična javnost, ne pa tudi večina slovenskih- s strani tranzicijske levice kontroliranih- medijev, pa nasprotno ugotavlja, da gre za posnemanje nekaterih zahodnoevropskih ukrepov in da se zdi, da Golobovi lastne stretegije nimajo. 
In to je mnenje, ki se po spletnih družbenih omrežjih širi kot požar.

Spomnimo: po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje s kartico zdravstvenega zavarovanja dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere, je pred dnevi poročala STA.

Najbrž v izogib večjemu javnemu negodovanju; v preteklosti namreč Sloveniji niso bili tuji niti protesti na šolskih dvoriščih, ne samo mestnih trgih. 
Prav ti pa so tisto, česar se vladajoča stranka- z za obetajoče se razmere pomenljivim imenom- Gibanje Svoboda najbolj boji!

Jesen je pred vrati,
vlada pa s počitnic servira nedodelane predloge ukrepov.
Covidslo.net in večina javnosti predlogom nasprotujejo

Pri covidslo.net so pred dnevi v zvezi z zagato zapisali, da “do oktobra zagotovo ne rabimo nobenih dodatnih ukrepov. V šolah sploh ne, kakšno kvalitetno prezračevanje v šolah in DSO pa bi se lahko/moralo urediti. Če prav razumemo (?), vlada že 3 mesece intenzivno dela na tem.”

No, vlada (oz. pristojni) so javno odgovorili z nekim napol dodelanim predlogom, ki je po grobi oceni širše javnosti nerazumljiv in v posameznih točkah celo v nasprotju sam s seboj.

Na spletu je zaznati, da večina prebivalstva meni, da se retorika pristojnih ni tako bistveno spremenila v odnosu na tako osovraženo “Janševo”, najbrž pa ni treba posebej poudarjati, da je predsednik vlade Robert Golob svojo predvolilno podobo v veliki meri gradil prav na smešenju protikoronskih ukrepov vlade Janeza Janše.

Predlogi, ki posebej zmedejo in so izjemno nedodelani, so tisti, ki se nanašajo na zračenje učilnic in drugih šolskih prostorov in naj bi potekali v časovnih intervalih, z vsaj 20-minutnim obveznim zračenjem.

Skupno mnenje je, da bolj spominjajo na ukrepe varčevanja z energijo zaradi vojne v Ukrajini, kot pa premišljene ukrepe v boju zoper epidemijo.

Kakor koli; pri covidslo.net so pred dnevi v zaključku zapisali “Maske v zdravstvenih ustanovah bodo zadostovale, ker je tam res visoka koncentracija ranljivih, od oktobra naprej pa je odvisno, ali se bo pojavila kakšna bolj problematilna različica virusa, ki bi bolj napadala spodnja dihala!”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: