Gredo Ukrajinci zdaj res že predaleč? Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje nastopu ruske sopranistke Anne Netrebko v Ljubljani

(novica s komentarjem)

Ukrajinsko zapovedovanje Evropi, še posebej članicam EU, kar naj bi počeli in kaj vse naj bi nam bilo dovoljeno sprejeti, je doseglo nov (negativni) mejnik. Kdaj bomo temu končno naredili konec, kdo bo prvi povzdignil glas?

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je Ukrajinska skupnost Slovenije– za katero pisec tega prispevka verjame, da je večini Slovencev (in ostalih slovenskih državljanov) popolnoma neznana- na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri poziva k odpovedi umetniškega nastopa v Ljubljani.

A katerega, čigavega?

Na letošnjem 70. Ljubljana Festivalu je namreč za konec avgusta napovedan tudi nastop ruske sopranistke Anne Netrebko, ki naj bi nastopila skupaj s soprogom, tenoristom azerbajdžanskega rodu Jusifom Ejvazovim.

Pozorno: Netrebkova velja za eno največjih opernih div našega časa. 
Redno nastopa po vseh najelitnejših prizoriščih in opernih hišah, med drugim tudi v Dunajski državni operi in milanski Scali, pa Metropolitanski operi 
v New Yorku in drugje.

V Sloveniji je do zdaj nastopila dvakrat, navajajo viri; 
prvič 30. oktobra 2012 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in sicer 
z okrestrom Slovenske filharmonije, ki jo je nato spremljal tudi na turneji 
po Evropi, drugič pa z možem Yusifom Eyvazovom, 17. avgusta 2020 
na Kongresnem trgu, prav tako v sklopu Festivala Ljubljana.

Anna Netrebko- Romy film awards 2013, Hofburg na Dunaju.
(Avtor: Manfred Werner (Tsui); licenca: CC BY-SA 3.0;
URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25704146)

Peticijo z naslovom “Ni treba Netrebko” je doslej po navedbah prvopodpisanega Jevgenija Gorešnikova, raziskovalca z Instituta Jožef Stefan, podpisalo več kot 700 oseb.

STA na odziv Festivala Ljubljana še čaka, sporočajo, pripisati pa velja, da gre sicer za domiselno, a tudi ponižujočo besedno igro (Netrebko/ Ne treba/ Ni treba).

Po mnenju avtorja teh vrstic, bi nam Ukrajinci solili pamet o tem, kar je za našo državo in družbo dobro in primerno, njihova retorika pa je na ravni težko prebavljivega ukrajinskega vojnega agitpropa, s katerim redno označujejo krvave in srhljive video-posnetke z bojišč v tej nesrečni državi. 

Tako je ob nedavnem uničujočem napadu na rusko letališče na Krimu– kjer v veliki večini živi rusko (govoreče) prebivalstvo, ki je že pred osmimi leti na referendumu zavrnilo o(b)stanek v Ukrajini- pristojni ukrajinski minister javno zapisal “Ups, nekdo je kadil, kjer ne bi smel!” (Spomnimo: še vedno domnevni napad je terjal tudi smrtne žrtve, razneslo pa naj bi rezervoarje z gorivom.)

Anna Netrebko je sicer v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja, še pišejo pri STA.

Leta 2014 je tako pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo, navajajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: