Sviz nasprotuje spremembam v pravilniku o napredovanju zaposlenih; ogorčeni tudi, ker niso vključeni v oblikovanje priporočil za omejevanje koronavirusa v šolah

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) nasprotuje nekaterim spremembam v predlogu pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

Opozarjajo, da predvideva drugačne opredelitve nekaterih dodatnih strokovnih del in nalog, in sicer tako, da bi opravljanje teh del strokovnim delavcem postalo nedostopno.

Sprejem tovrstnih sprememb bi morali po mnenju Sviza odložiti, saj je med njimi več takšnih, ki terjajo dodatno proučitev ter usklajevanje s sindikatom oziroma praktiki. Takšne spremembe bi lahko po njihovem mnenju negativno vplivale na možnosti napredovanja zaposlenih v nazive.

Sviz pa pozdravlja spremembe, ki se nanašajo na napredovanje vzgojiteljic-pomočnic v naziva mentor in svetovalec. Te se morajo po mnenju Sviza uveljaviti do prvega septembra letos.

O šolstvu se razpravlja brez šolnikov, očitno.
V šolskem sindikatu ogorčeni, ker niso vključeni v oblikovanja priporočil za omejevanje koronavirusa v šolah

Že včeraj pa je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ostro protestiral, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu.

Kot je Štrukelj pojasnil, so šolniki namreč tisti, ki bodo izvajali ukrepe za omejevanje epidemije v novem šolskem letu in lahko na nek način vzpostavijo pozitiven odnos do predloga, kako naj se obravnava epidemiološka situacija v šolstvu. 

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je namreč včeraj predstavila priporočila, ki bodo veljala v novem šolskem letu, predstavnikov sindikata (in drugih za razpravo primernih) pa niso niti povabili na sestanek.

“Sviz je kvalificiran predstavnik zaposlenih v teh dejavnostih in tukaj na tej točki ne vidim popolnoma nobene razlike od tega, kar je počela prejšnja šolska oblast, ki je vzela besedo zaposlenim pri teh vprašanjih,” je ogorčeno dejal Štrukelj.

Fotografija govori tisoč besed.
Odločala naj bi medicina dela, prometa in športa

Poudaril je tudi, da ne razume napovedi vodje te delovne skupine Nine Pirnat, da bo glede priporočila o ravnanju zaposlenih odločala medicina dela, prometa in športa. “Ta napoved preseneča, ker je bilo do zdaj razumeti, da bodo o vsem, kar je povezano z epidemijo covida-19 odločala strokovna skupina in epidemiologi, in teh, kot vem, v medicini dela ni,” je opozoril. 

Vprašal se je tudi, zakaj bi šlo to “mimo delovne skupine”, 
če je ta tista, ki je strokovni odločevalec o tem, 
kako bodo ravnali za omejevanje virusa.  

Spomnimo: če bodo epidemiološke razmere ostale podobne današnjim, ko prevladuje različica koronavirusa, ki ne povzroča velikega števila hudo obolelih s covidom-19, delovna skupina predlaga, da bi se šolajoči samotestirali doma, če bi imeli znake okužbe dihal ali ob tveganem stiku.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: