V jugozahodni Evropi letos zabeležena rekordna požarna aktivnost; na Hrvaškem izven uporabe že pol flote canadairjev

Zaradi požarov, ki so v Franciji, Španiji in na Portugalskem požgali več deset tisoč hektarjev gozdov, je bila letos zabeležena rekordna požarna aktivnost v jugozahodni Evropi, je danes sporočila služba EU za spremljanje atmosfere Copernicus.

Služba opozarja, da je bila dnevna skupna intenzivnost požarov v Franciji, Španiji in na Portugalskem julija in avgusta znatno višja od povprečja. Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), se lahko obseg in intenzivnost novih morebitnih požarov močno povečata.

Letošnje leto je tudi na četrtem mestu po količini emisij ogljika, 
ki jih povzročajo požari. 

Francija je v zadnjih treh mesecih dosegla najvišjo raven onesnaženosti z ogljikom zaradi požarov v naravi od začetka beleženja leta 2003. Rekordne emisije ogljika pa so že prejšnji mesec zabeležili tudi v Španiji.

Letos so pri gašenju gozdnih požarov v Sloveniji kar nekajkrat pomagali tudi hrvaški "kanaderji".
(Foto: Anže Malovrh/ STA;
https://servis.sta.si/fotoservis/1127936)
Na višku požarne sezone na Hrvaškem kar polovica kanaderjev ne leti

Burno (proti)požarno dogajanje je te dni tudi na Hrvaškem; tam namreč ne leti polovica protipožarne flote letal tipa canadair.

Za nameček so mediji odkrili, da sta dva mehanika ZTC VG (Zrakoplovno tehnički centar Velika Gorica) med bolniško odsotnostjo v Avstriji delala na črno; kot končna posledica njunega nèvéstnega ravnanja se trenutno kaže odpoved delovnega razmerja, ki sta ga podala sama.

Širša javnost ju je sprva obsojala, zdaj pa izvedela, da sta za tako odgovorno delo prejemala le 4000 hrvaških kun (HRK) mesečne plače, kar preračunano znaša približno 550 evrov.

“Povprečna plača je 5800 kun za redno delo,” je za medije pojasnil šef uprave ZCT Zdravko Klanac. “Nimajo vsi enake plače. Približno 4000 HRK prejmejo le začetniki.” Dodal je, da lahko stimulirajo vsakega delavca, ki si to zasluži.

O omenjenih delavcih ni želel govoriti, pojasnil je le, da bodo po pridobitvi potrebne dokumentacije podali kazensko ovadbo. 
Kar se tiče manjkajočih letal, je povedal, da so popravljalna dela na večini manjkajočih "kanaderjev" končana, z izjemo tistega, v katerega je med zgodnjejutranjim gašenjem požara na razvpiti plaži Zrće na Pagu 
trčila jata galebov.

Svojo vlogo pri zapletu je opredelil kot “odgovoren- sem, kriv- nisem. Očitno je ZTC postal največji problem v državi.” Zatrdil je, da se ne namerava upokojiti, ali s položaja kako drugače umakniti. “To je precej zanimivo delo, vendar le malo ljudi ve zanj. Za nekatere stvari smo odgovorni, za nekatere pa ne,« je v bran vodstvu povedal tudi direktor servisa ZTC Roman Babić.

“Smo povprečno hrvaško podjetje, ki se spopada z vsemi stiskami na našem trgu. Želeli bi si tudi, da bi povečali maso za plače. Dvig plač bomo septembra izvedli na račun delavcev, ki odhajajo,” sta opisala razmere v podjetju.

Kritiki opozarjajo, da je vodstvo nedavno “prezrlo” ponudbo Norvežanov in Fincev za skupni podjem (joint venture) z ZTC-jem; v tem primeru bi postali evropski jugovzhodni center za vzdrževanje zahodnih helikopterjev. Zdaj naj bi posel prevzela hrvaška vojska, ki pa bo za vzdrževanje najbrž najela tuje serviserje.

"Glede na to, da imajo letalski mehaniki plače kot čistilka ... 
Kdo bi sploh delal," cinično dodaja javnost.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: