Vendarle fatva? Salman Rushdie v New Yorku zaboden v vrat

Salmana Rushdieja so s helikopterjem že prepeljali v bolnišnico, 
potem ko so ga na odru v New Yorku zabodli v vrat.

Na odru v ameriški zvezni državi New York so danes napadli indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja. O njegovem zdravstvenem stanju za zdaj ni konkretnih informacij.

Na prizorišče incidenta v mestu Chautauqua na zahodu zvezne države New York so poklicali policijo in reševalne službe. Policija je potrdila, da je šlo za napad z nožem, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Videoposnetek incidenta prikazuje ljudi, ki so Rushdieju po napadu priskočili na pomoč. Napadalca naj bi policija že prijela, poročajo ameriški mediji.

Pisatelj je bil zaboden v vrat, nato padel, na Twitterju pa je že objavljen videoposnetek, ki prikazuje, kako Rushdieja na nosilih nosijo do helikopterja, ki ga je prepeljal v bolnišnico. Njegovo stanje še ni znano, a je Kathy Hochul, guvernerka zvezne države New York, medijem dejala, da “Rushdie v bolnišnici dobiva vso pomoč, ki jo potrebuje.”

75-letni Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. Zaradi romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo.

Roman je sicer izšel leta 1988, Rushdie pa je v poznih osemdesetih prejel grožnje s smrtjo iz Irana in številnih drugih muslimanskih držav. Dolga leta je živel z lažno identiteto in policijsko zaščito.

Fatvo– edikt, ki zahteva Rushdiejevo smrt- je izdal takratni verski in posvetni vodja Irana, ajatola Homeini. Ob tem je iranska verska fundacija ponudila 3 milijone dolarjev nagrade za Rushdiejevo glavo.

Rushdiejevi "Satanski stihi" sodijo v vrh svetovne književnosti.

Po več kot dveh desetletjih se je Islamska republika Iran 
sama distancirala od Homeinijeve fatve. 
Kot vse kaže, to ni zadostovalo.

Zaradi “Satanskih stihov”, ki so jih muslimani razumeli kot norčevanje iz svoje vere in preroka Mohameda, so na Rushdieja izvedli več neuspešnih atentatov, prevajalec Hitoshi Igarashi pa je prevod njegove knjige v japonščino plačal z življenjem, navajajo viri.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: