Kitajska, Ukrajina: na Tajvanu za Pelosijevo še ameriška kongresna delegacija; Ukrajinci trdijo, da so ruske enote pri Hersonu v težavah

Potem ko je Tajvan v začetku avgusta obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, je danes na otok prispela petčlanska delegacija ameriškega kongresa.

V njej so kongresniki obeh strank, republikanske in demokratske, ki se bodo sestali tudi s tajvansko predsednico Tsai Ing-wen.

Zaradi obiska Pelosijeve so se zaostrili odnosi med Washingtonom in Pekingom, ki ima Tajvan za del kitajskega ozemlja. Kitajska je v odgovor v Tajvanski ožini izvedla tudi vojaške vaje.

Po navedbah Ameriškega instituta na Tajvanu, ki opravlja naloge ameriškega veleposlaništva na otoku, je dvodnevni obisk kongresne delegacije del njihove širše turneje po indijsko-pacifiški regiji.

Teme pogovorov bodo regionalna varnost, trgovina in investicije, so sporočili, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajina: stanje na bojišču,
kot ga danes opoldne riše ukrajinska stran.
Ruske enote v regiji Herson se po ukrajinskih trditvah soočajo z vse večjimi težavami

Ruske enote, ki so med ofenzivo v južni ukrajinski regiji Herson prečkale reko Dneper, se soočajo z vse večjimi težavami spričo poškodovanih strateško pomembnih mostov, so danes sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske.

Najpomembnejši prehod je most Antonivski v predmestju Hersona, ki je od konca julija tarča raketnih napadov. Po navedbah regionalnega uradnika Sergeja Hlana so edini način za prečkanje reke za ruske vojake pontoni ob mostu, ki pa ne morejo popolnoma zadostiti njihovim potrebam.

Ta teden je bil tarča napadov tudi most Nova Kahovka. Hlan je včeraj dejal, da so ukrajinske sile most napadle in ruskim silam preprečile, da bi čezenj prevažale strelivo, opremo in hrano.

Medtem je ruska stran poročala o obstreljevanju več deset ukrajinskih vasi v regiji Doneck in zasedbi vasi Udi v regiji Harkov.

Neodvisni spletni viri so tudi potrdili, da so ruske enote zavzele Peski, strateško pomembno predmestje mesta Doneck, ravno tako pa so napredovale v Bahmut (Artemovsk), kakor tudi Soledar. 

Med pomembnejše ruske uspehe štejejo tudi zavzetje skoraj celotne in strateško izjemno pomembne Marinivke, nasploh pa se zdi, da je ukrajinska obramba pred zlomom tudi v regiji Doneck.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: