Po včerajšnjem odrešilnem deževju na Hrvaškem znova obsežen požar

Gori pri letališču v Pulju, proti požarišču pa so poslali 3 kanaderje in 2 air traktorja. Gorelo naj bi zelo blizu hiš, gašenje pa otežuje močna burja.

Na območju med letališčem Pula in Muntićem je danes izbruhnil večji požar, je sporočil Glas Istre. Operativno- komunikacijski center (OKC) istrske policijske uprave je obvestilo o požaru prejel minuto pred poldnevom.

“Ogenj je kar velik in zelo blizu hiš; med drugim gorijo oljke. Na terenu je večje število gasilcev, a natančno število težko ocenim,” je za uredništvo omenjenega medija povedal njihov bralec, prenaša Jutarnji list, ki dodaja, da v intervenciji gašenja sodeluje okoli 80 gasilcev s približno 30 gasilskimi vozili.

Da so razmere zdaj ugodnejše in bodo s pomočjo gasilcev požar obvladali, pa je kasneje dejal županijski gasilski poveljnik Dino Kozlevac.

Na hrvaškem ministrstvu za obrambo so sprva potrdili, da so na požarišče poslali dve gasilski letali, nato pa so sporočili, da so angažirali še tretji kanader in še dva airtractorja, kar dodatno priča o razsežnosti nesreče.

V gašenju požara so bile angažirane gasilske enote iz Pule ( Javne gasilske enote mesta Pula in vseh prostovoljnih gasilskih društev), tri ekipe Gasilske enote Rovinj ter po ena ekipa gasilcev Pazina in Buzeta, so sporočili pristojni.

Glas Istre je medtem sporočil, da trenutno gasijo še tri požare: enega na lokaciji od Juršića proti Bibićom, drugega v zalivu Kuja pri Ližnjanu in tretjega pri Peroju.

Slednji je pod nadzorom, druga dva pa gasilcem povzročata več preglavic. Na terenu so skoraj vse sile puljskih gasilcev, je o drugih požarih še povedal Kozlevac.

Na Hrvaškem niso imeli niti dneva miru.
Včeraj v Dalmaciji odrešilen dež

Kot je včeraj prenesel MMC RTV SLO, je po besedah Rada Popadića iz amaterskega meteorološkega združenja Crometeo močan naliv prekinil večmesečno sušo v tem delu Dalmacije.

Po njihovih podatkih je v splitski četrti Sućidar padlo 45 litrov dežja na kvadratni meter, s čimer je bila presežena povprečna avgustovska količina padavin. Dež je padal tudi na otokih Brač, Šolta in Vis, na celini je pa med drugim pogasil aktiven požar.

Pri gašenju požara pri naselju Polača v občini Knin je že v petek sodelovalo 57 gasilcev s 23 gasilskimi vozili, pomagal je tudi kanader. V dopoldanskih urah so zaprosili za dodatno letalo za gašenje.

Na požarišču Slano-Majkovi v Dubrovniško-neretvanski županiji sta bila prav tako angažirana dva kanaderja CL-415, je pa gasilcem uspelo zajeziti ogenj nad Dubrovnikom. Gasilcem je medtem po celonočnih prizadevanjih uspelo zajeziti požar na hribu Napravić severozahodno od Dubrovnika v občini Dubrovačko Primorje.

Pri intervenciji je sodelovalo približno sto gasilcev s 24 vozili. Poleg kopenskih sil so požar gasila še štiri gasilska letala. Gasilski poveljnik Stjepan Simović je za HRT povedal, da prebivalci in nepremičnine niso bili ogroženi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: