V skoraj polnih gorenjskih turističnih središčih prevladujejo tuji gostje

Na vrhuncu poletne turistične sezone so kapacitete v gorenjskih turističnih biserih- na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori– skoraj polno zasedene.

Medtem ko se na Bledu število turističnih nočitev znova počasi približujejo številkam iz leta 2019, jih v Kranjski Gori že dosegajo, v Bohinju pa celo močno presegajo.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je tako število nočitev na Bledu v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 povečalo za kar 28 odstotkov.

Za Bled je letošnje leto neprimerno boljše od lanskega. So pa opazili velike spremembe v navadah gostov, ki večinoma prihajajo z avtomobili in avtodomi.

V Kranjski Gori so hoteli v tem času skoraj polno zasedeni. Izredno se je povečalo število obiskovalcev iz srednje in vzhodne Evrope, vračajo se tudi gostje s klasičnih trgov.

Na vseh destinacijah se znova povečuje delež tujih gostov, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na Gorenjskem se je izredno povečalo število obiskovalcev
iz srednje in vzhodne Evrope.
Sanitarne odplake- kot kaže- niso odplaknile uspeha

Zdi se torej, da neprijetnosti- kot bila tista pred desetimi dnevi, ko je na Bledu zaradi odplak v potoku Jezernica poginilo na tisoče rib, večje število ljudi pa je imelo resne prebavne motnje- niso bistveno vplivale na uspešnost turistične sezone. Vsaj trenutno.

Spomnimo: Društvo za varstvo okolja Bled je v prvih dneh avgusta opozorilo, da na vrhuncu turistične sezone večje količine zaudarjajočih odplak preplavljajo strugo potoka Jezernica na Bledu, Sava Bohinjka pa se duši v onesnaženju in razraslih algah. Neposredna posledica je bila tudi, da so v tamkajšnji ribogojnici evtanazirali kar 25.000 rib.

Iz cevi razbremenilnika čistilne naprave se namreč v Jezernico izlivajo večje količine sanitarnih odplak, slednja pa je hkrati tudi edini iztok Blejskega jezera.

O izbruhu bolezni so obvestili tudi območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: