V nedeljo potrdili 497 okužb z novim koronavirusom; Velika Britanija odobrila cepivo, prilagojeno različici omikron

V nedeljo so v Sloveniji ob 274 PCR-testih in 1821 HAGT (hitrih antigenskih testih) potrdili 497 okužb z novim koronavirusom. Ob nekaj več izvedenih testih je to 20 več kot minulo soboto.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 20.015 aktivnih primerov okužb, kar je 19 več kot dan prej in 1585 manj kot pred tednom dni.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno znaša 1384, kar je dva več kot dan prej.

Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je pri 946, kar je en več kot dan prej, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tabela NIJZ s pripadajočo statistiko.
Velika Britanija odobrila cepivo, prilagojeno različici omikron

V Veliki Britaniji je danes pristojni regulator odobril posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Moderna, ki deluje tako proti prvotni različici novega koronavirusa kot proti omikronu.

Namenjeno bo odraslim kot poživitveni odmerek, poročajo svetovni mediji, prenaša pa STA.

Gre za prvo tovrstno bivalentno cepivo proti covidu-19, ki je na Otoku dobilo zeleno luč. V kliničnem testiranju naj bi spodbudilo močan imunski odziv tako proti prvotnemu virusu kot omikronu.

Dober odziv naj bi sprožilo tudi proti dvema podrazličicama omikrona, BA.4 in BA.5, ki v določeni meri stojita za zadnjim valom novih okužb v Evropi in ZDA.

Da je začela pregled tega cepiva, je ta mesec sporočila tudi Evropska agencija za zdravila (EMA). 

Obenem preučuje še podobno prilagojeno cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki bi bilo lahko odobreno že to jesen. Tudi to je usmerjeno proti podrazličicama BA.4 in BA.5.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: