Znani bodo podatki o BDP v drugem četrtletju, premier Golob danes v Pomurju o priložnostih regije

Statistični urad (SURS) bo danes objavil prvo informacijo o gibanju bruto domačega proizvoda v letošnjem drugem četrtletju.

V prvem četrtletju se je BDP na krilih rasti povpraševanja povečal za 9,8 odstotka na letni ravni. V četrtletni primerjavi pa se je po desezoniranih podatkih okrepil za 0,8 odstotka.

Gospodarska rast je v začetku leta ostala visoka predvsem zaradi nizke lanske osnove, so ocenili na uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar), kjer so opozorili na primerjavo rasti v prvem trimesečju na četrtletni ravni, ki je bila bistveno nižja kot v preteklih četrtletjih.

V Banki Slovenije pa so menili, da bi se visoka raven aktivnosti lahko nadaljevala tudi v drugem četrtletju, da pa so obeti manj spodbudni.

Evrsko območje je po prvi oceni Eurostata v drugem četrtletju doseglo 0,7-odstotno rast, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Gospodarska rast je ostala visoka predvsem zaradi nizke lanske osnove.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Golob v Pomurju o priložnostih regije

Predsednik vlade Robert Golob se bo danes v spremstvu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko ter ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik mudil v Pomurju.

Seznanili se bodo z izzivi regije, Golob se bo med drugim srečal z gospodarstveniki ter z župani pomurskih občin. Premier bo najprej obiskal Varstveno delovni center Murska Sobota, nato še Plečnikovo cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini.

Popoldne se bo premierju pridružila ministrica Šinko, s katero si bosta ogledala prizadeta območja zaradi suše. Zadnji del obiska bo namenjen srečanju z gospodarstveniki regije ter z župani pomurskih občin.

Premier in ministrici bodo regijo obiskali pred jutrišnjim praznikom priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: