Nemški vojaki iz Malija, a zato po desetih letih znova v BiH. Rusi Nato obtožujejo načrtovanja okupacije države

V Bosno in Hercegovino so v torek po desetih letih znova prispeli nemški vojaki, ki bodo delovali v okviru mirovne misije EU v BiH. Tudi v tej luči je rusko veleposlaništvo v BiH obtožilo Nato, da načrtuje okupacijo te države.

Rusko veleposlaništvo je ob tem v objavi na svoji strani na družbenem omrežju Facebook včeraj zapisalo, da so opazili vse več ugibanj o usodi mirovne operacije Althea, ki nadzira varnost v tej državi in se v primeru potrebe vojno odzove.

Dodali so, da ne izključujejo provokacij, ki bodo dokazale slabost Euforja, in potreb njegove zamenjave z okupatorskimi četami Nata, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ministrica za zunanje zadeve BiH Bisera Turković je odgovorila, da Natove sile niso nikakršen okupator in da ima BiH pravico sprejemati svoje odločitve, tudi tiste, da postane članica zavezništva.

Trenutno v BiH vre na relaciji Bošnjaki (muslimani): Hrvati.
Hrvaški mediji: sledi na mandat Euforja ruski veto?

Varnostni svet ZN mora mandat Euforja v BiH podaljšati vsako leto znova, pojavljale pa so se domneve, da bi lahko Moskva zaradi globalnega konflikta z Zahodom zaradi vojne v Ukrajini novembra letos nanj vložila veto, pišejo hrvaški mediji.

Index tako piše, da je tudi Nato že potrdil, da razmišljajo o takšnem scenariju in razvijajo načrte, ki bodo zagotovili, da v BiH ne bo varnostnega vakuuma, še posebej v luči krize, ki jo je povzročila ruska agresija na Ukrajino. Pristojnim v Bosni in Hercegovini so poslali poziv, naj ne sodelujejo v “vsiljeni igri z označenimi kartami”.

Ruska diplomacija je vse skupaj označila za "propagandni hrup", 
katerega končni cilj je v Bosno in Hercegovino pripeljati Nato.

“Zdi se, da nekatere zahodne države, predvsem ZDA in Velika Britanija, pripravljajo teren za polzečo “natoizacijo” BiH. To nikakor ne poteka v interesu krepitve notranje varnosti v BiH, ki kot Zahodnjaki sami ugotavljajo, da ni ogrožen, ampak zaradi geopolitične prevlade,” piše v ruski izjavi.

“Pričakujemo, da se Ruska federacija, pa tudi vse države garanti daytonskega sporazuma, vzdržijo vsakršnih izjav, ki ne prispevajo k miru in stabilnosti, vključno z omembo neznanih “provokacij”. Pričakujemo tudi, da bodo podprle delovanje države v skladu z ustavo in zakoni ter v interesu državljanov,” še navajajo besede ministrice BiH.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: