Manj ali več diskriminacije: na Hrvaškem razmišljajo o odpravi samoizolacije v primeru blagega covida-19, a z neprijetnim pogojem

Oboleli z blagimi simptomi bi se lahko svobodno gibali, 
a le ob uporabi FFP2 maske.

Zgodba dneva prihaja s Hrvaške, bi se dalo zapisati ob novici, ki kriči z naslovnic medijev sosednje države.

Obolelim od covida-19 z blagimi simptomi na Hrvaškem ne bo treba v sedemdnevno samoizolacijo, ampak se bodo ob uporabi maske FFP2 lahko svobodno gibali, je najnovejši predlog hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), je vest za hrvaški časnik Jutarnji list (JL) potrdil tudi Bernard Kaić, epidemiolog HZJZ, ki meni, da se mnogi oboleli že zdaj svobodno sprehajajo naokrog. Če bi sprejeli predlog, upa, da bi pri tem nosili vsaj masko.

S torka na sredo so sicer na Hrvaškem zabeležili 771 novih primerov okužb s covid-19, število aktivnih primerov pa je v sredo znašalo 6427. Do srede je za posledicami covida-19 v državi skupno umrlo 16.528 ljudi.

Z enim odmerkom se je cepilo 57,2 odstotka celotnega hrvaškega prebivalstva, z dvema odmerkoma pa 55,5 odstotka. Prvi poživitveni odmerek cepiva je prejelo 22 odstotkov ljudi, drugega pa le 2651 oseb, še prenaša STA.

Hrvaška ima po oceni tamkajšnje stroke dosti višje številke okuženih,
kot kažejo uradni podatki.
Kaj medtem poročajo hrvaški mediji, na kaj opozarjajo?!

Da, o tem odgovorni razmišljajo, vendar še niso sprejeli odločitve, pišejo in opozarjajo, da je predlog še vedno predmet razprave. Visok delež pozitivnih testov v skupnem številu testiranih namreč stroki pove, da se naokoli sprehaja veliko število okuženih.

“Veliko ljudi se testira z domačim testom, zato gredo, če imajo blage simptome, ven. Če bi jim rekli, da jim ni več treba biti v izolaciji, ampak se lahko prosto sprehajajo z masko FFP2, upamo, da bi mnogi to spoštovali,” je za JL še povedal dr. Kaić.

Komentatorica omenjenega časnika, Goranka Jureško, je tako zapisala, da gre za "tipični hrvaški model neupravljanja s pandemijo", ki poteka po principu "Žaba je videla, da kujejo konje, pa je tudi ona dvignila nogo!" 

Jureškova opozarja, da so rezultati porazni. Cepljenje se ne premakne nikamor (kar je po drugi strani dobro, opozarjajo nasprotniki), okuženih pa je nešteto. Ti se ne testirajo, razen ko je slednje namenjeno podaljšanju bolniškega ali rednega dopusta, vsak dan pa beležijo tudi več kot deset pogrebov tistih, ki so nonšalantnost- ne vedno lastno, meni- plačali z življenjem.

Predlog je sporen zaradi iz večih vidikov: morebitni okuženi se bodo seveda vozili z javnim prevozom v prometnih konicah, “kljub FFP2 maskam pa ni jasno, kdo in kako bo dokazal, da je Marko manj kužen kot Štef”.

Komentatorka JL ima tudi jasen odgovor: očitno se je nekdo odločil, da bi bilo dobro znižati izdatke zaradi bolniške odsotnosti in posledičnih visokih stroškov dela in manjše produktivnosti.
"Težava" FFP2 mask je, da so večje in bolj opazne;
s tem tudi dodatno stigmatizirajo okuženega.
(Foto Tim Douglas, Pexels.com)
Hrvaško je letni val povozil bolj kot zimski

Od začetka julija do včeraj je tam zaradi koronavirusa (ali pa z njim) umrlo 438 ljudi. Lani v enakem obdobju so takih smrti zabeležili kar šestkrat manj- in sicer 74. Razlika v številkah je velika, povzročila pa jo je visoko nalezljiva različica omikron BA.5., ki pa je v generalnem smislu tudi mnogo bolj blaga.

Stroka sosednje države meni, da je težko primerjati letošnje poletje s prejšnjima dvema. “Lani je po koncu delta vala nastopilo razmeroma mirno obdobje, ki je trajalo vse do konca turistične sezone. Številke so potem v nebo poletele v jesenskem valu, leto poprej pa smo (podobno kot v Sloveniji, op.avt.) v poletje vstopili tako rekoč iz lockdowna, tako da je to prvi poletni val,” meni imunolog Zlatko Trobonjača.

Pojasnil je,, da imajo na Hrvaškem v povprečju nekaj več kot tisoč pacientov na dan, vendar bi to število na dnevni osnovi lahko pomnožili s pet ali deset. Gre za številne sezonske migracije, ki jih s seboj prinese poletna turistična sezona, hkrati pa pričakujejo, da bodo podatki takšni tudi jeseni, le da bodo (zaradi pričetka novega šolskega leta in povratka delovno aktivnega prebivalstva z letnih počitnic) takrat uradni in se bodo nanašali pretežno na domače prebivalstvo.

“Ker pri zdravih in mladih ljudeh omikron ustvarja večinoma blago klinično sliko, mnogi državljani niti ne vedo, da so okuženi, ker niso testirani. Nekega dne jim teče nos, to pripišejo klimatski napravi, a na žalost širijo virus naprej,” še pove Trobonjača, ki meni, da se bo omicron širil še naprej in ustvarjal svoje podrazličice, kar je po njegovem mnenju najboljša možnost, saj navkljub hitremu širjenju pri večini državljanov povzroča relativno blage simptome v obliki izcedka iz nosu in blagih temperatur.

“Vsi derivati ​​omikrona so torej relativno dobra možnost. Druga možnost je tista, ki je ne želimo videti; nek povsem nov sev, neko novo ime, za katerega nikoli ne moremo vnaprej vedeti, ali bo ustvaril hujše klinične slike in kako hitro se bo razširil.”

Po mnenju strokovnjakov je tak scenarij sicer vedno manj verjeten.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: