MNZ objavil polletno poročilo o pritožbah zoper delo policije v letu 2022

Kot na vladni spletni strani sporoča Ministrstvo za notranje zadeve, 
je bilo v letošnjem prvem polletju zoper delo policistov 
od skupno 356 prejetih pisanj vloženih 264 pritožb.

MNZ še navaja, da se 92 pisanj ni nanašalo na pritožbo zoper delo policije v povezavi s kratenjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin (zahteve za sodno varstvo, druga pisanja).

Med rešenimi pritožbami se jih je največ nanašalo 
na področje javnega reda in miru 
ter zagotavljanja varnosti cestnega prometa.

V prvem polletju 2022 je bilo v pomiritveni postopek odstopljenih 57 pritožbenih zadev, od tega jih je bilo uspešno končanih 30. Izraženo v odstotkih, je bilo uspešno rešenih pomiritvenih postopkov 53 odstotkov.

MNZ ugotavlja, da se stanje iz leta v leto izboljšuje, saj so pooblaščenci ministra prisostvovali nekaterim postopkom, pri katerih so se vodje policijskih enot oziroma njihovi pooblaščenci na razgovor s pritožnikom zelo dobro pripravili in z zgledno komunikacijo pomiritveni postopek izvedli na visoki ravni.

Neposredno pred senatom je bilo obravnavanih 14 primerov pritožb zoper delo policistov. V 11 primerih so bile pritožbe obravnavane pred senatom po neuspešno končanem pomiritvenem postopku pri vodji policijske enote.

Pritožbeni senat je v sedmih primerih odločil, da je bila pritožba zoper delo policista delno ali v celoti utemeljena. V prvem polletju 2022 je bilo neposredno pred senatom obravnavanih največ pritožb, pri katerih so bili podani očitki hudega posega v človekove pravice in temeljne svoboščine ( s klikom na priloženo povezavo se lahko s tem podrobneje seznanite).

MNZ ugotavlja, da se stanje iz leta v leto izboljšuje na vseh ravneh.

V pritožbenem postopku se ugotavljajo okoliščine domnevno sporno vodenega policijskega postopka in uporabe policijskih pooblastil, poudarja ministrstvo. 

Pritožbo zoper delo policista lahko vložite v 45 dneh od dneva, ko naj bi policist z dejanjem ali opustitvijo dejanja pri opravljanju policijskih nalog pritožniku kršil človekove pravice ali temeljne svoboščine.

Vložene pritožbe zoper delo policistov se rešujejo na dveh ravneh: v pomiritvenem postopku pri vodji organizacijske enote policije ali pred senatom ministrstva. Podatki in ugotovitve za letošnje polletje so objavljeni na sledeči povezavi: polletno poročilu 2022.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: