Nove napetosti v Zaporožju, Rusija zavrača demilitarizacijo; na vzhodu Ukrajine več mrtvih

Ruske sile so danes nadaljevale z obstreljevanjem krajev pod nadzorom ukrajinskih sil v regiji Doneck na vzhodu države, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V napadih je bilo po ukrajinskih navedbah ubitih pet ljudi, deset pa ranjenih. Tarča napadov je še naprej v veliki meri tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov.

Na območju slednjega je bilo od srede ubitih več kot 12 ljudi, rusko obstreljevanje pa je povzročilo opustošenje v večjem delu mesta, je objavilo britansko obrambno ministrstvo v svojem rednem poročilu na podlagi obveščevalnih podatkov.

Proruski separatisti so medtem poročali o zasedbi novih krajev v doneški regiji, še navaja STA.

Kot so navedli, so s pomočjo ruske vojske uspeli zasesti (strateško pomembni) mesti Zajceve in Dača severno od mesta Horlivka. S tem naj bi bilo pod ruskim nadzorom sedaj skupno 270 naselij v Donecku.

Teh navedb sicer za zdaj ni bilo mogoče neodvisno preveriti, se pa po navedbah (pro)ruskih sil boji zdaj odvijajo že v Soledarju in Avdiivki ter na širšem območju Bahmuta (Artemovska). Gre za večje urbano območje; slednji je denimo pred izbruhom spopadov štel okrog 75 tisoč prebivalcev.

Jedrska elektrarna Zaporožje.
(Foto: Geo Monitor/Twitter)
Nove napetosti v Zaporožju, Rusija zavrača demilitarizacijo

Dogajanje v ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod nadzorom ruskih sil, še naprej vzbuja skrbi, še prenaša STA.

Z ukrajinske strani opozarjajo pred domnevnimi provokacijami Rusije, ki jo obtožujejo, da želi nuklearko odrezati od ukrajinskega omrežja.

Do opozorila je prišlo po tistem, ko je Antonio Guterres, generalni sekretar ZN, v četrtek dejal, da je resno zaskrbljen zaradi razmer v elektrarni.

V Moskvi medtem obtožbe Ukrajine zavračajo, prav tako tudi predlagano možnost demilitarizacije tega območja, saj bi to po njihovem mnenju zgolj povečalo tveganja.

Po poročanju večine svetovnih medijev je k demilitarizaciji pred nekaj dnevi pozval Washington, ki sicer Ukrajino pridno zalaga z orožjem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: