Ročnik in nekdanja vodilna v Probanki obsojeni na eno leto in osem mesecev zapora

Mariborsko okrožno sodišče je danes spoznalo velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika in nekdanja vodilna v Probanki Milano Lah in Petra Lobnika za krive spornega poslovanja z delnicami Nove KBM, s čimer naj bi želeli konec leta 2008 izboljšati finančno sliko Probanke.

Vsem trem je izreklo eno leto in osem mesecev zapora, sodba pa še ni pravnomočna, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prvoobtoženi Ročnik je bil obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, Milana Lah in Peter Lobnik pa pomoči pri tem.

Kot izhaja iz obtožnice, je Ročnik decembra 2008 zlorabil položaj direktorja v dveh družbah, s tem ko sta ti morali od Probanke kupiti delnice Nove KBM po ceni 36 evrov za delnico, čeprav naj bi vedel, da je takrat borzna cena znašala 11 evrov za delnico.

Kot poroča MMC RTV SLO, je sodnik Boštjan Polegek v izreku sodbe med drugim poudaril, da je Ročnik sam povedal, da njegovi družbi nista imeli interesa za nakup omenjenih delnic, torej je bil izključni interes za ta posel 
na strani Probanke.

Trditvam obrambe, da so se partnerji dogovarjali o tem že spomladi 2008, ni verjel, saj se po njegovih ocenah ustni dogovori pri takšnih poslih ne sklepajo.

Prav tako ni sprejel zagovora obtoženih, da so pričakovali rast vrednosti delnic Nove KBM, saj se je konec leta 2008 že čutila finančna in gospodarska kriza.

Fotografije najbrž ni potrebno komentirati.
Sodnik trditvam obrambe ni verjel, podpisane ni bilo zaveze, so pa zavestno (o)škodovali

Da je banka obljubila naknadni ponovni odkup delnic, je tako še en dokaz, da je bil posel namenjen le prikazu boljših finančnih rezultatov banke.

Za kasnejši ponovni nakup delnic Nove KBM s strani Probanke ni bilo podpisane nobene zaveze, zato je Ročnik po ocenah sodišča očitno zavestno ravnal v škodo svojih družb. O standardih proste podjetniške presoje ob takem ravnanju namreč ni mogoče govoriti.

Slednje je bilo namreč nezakonito, med drugim z za nazaj podpisanimi pogodbami, dejstvo pa je tudi, da je banka izplačala Ročnikovim družbam za 300.000 evrov več posojila od potrebnega za nakup delnic Nove KBM.

Sodnik je spomnil, da je bil Ročnik dolgoletni komitent Probanke in je bil z nekaterimi vodilnimi v tej banki tudi osebno povezan. S tem je Probanki po navedbah tožilstva pridobil premoženjsko korist nekaj več kot tri milijone evrov, še poročajo mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: