Kmetom možnost za uveljavljanje višje sile zaradi letošnje suše; Gutteres v Istanbulu pozval k nemotenemu izvozu ruskega žita in gnojil

Škodo v kmetijski pridelavi, ki je nastala zaradi posledic letošnje suše, 
bo mogoče v primeru neizpolnjevanja pogojev za ukrepe kmetijske politike šteti za višjo silo. 

Ustrezen obrazec je objavljen na spletnih straneh agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Navodila za uveljavljanje primera višje sile zaradi suše v letošnjem letu je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo na svoji spletni strani.

Kot je pojasnilo v sporočilu za javnost, je v kmetijski pridelavi nastala občutna škoda zaradi suše, ki jo bo mogoče šteti za višjo silo v primeru neizpolnjevanja pogojev za ukrepe kmetijske politike.

Kmetje morajo sporočiti višjo silo le v primeru, ko zaradi suše oziroma njenih posledic ne morejo izpolniti zahtev ali obveznosti za ukrepe, ki so jih prijavil na zbirni vlogi za leto 2022, sicer višje sile ne sporočajo.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Johannes Plenio, Pexels.com)
Generalni sekretar ZN za nemoten izvoz ruskega žita in gnojil

Ruska gnojila, žito in kmetijski proizvodi morajo neovirano priti do svetovnih trgov, sicer bi lahko že prihodnje leto izbruhnila svetovna prehranska kriza.

Na slednje je danes ob obisku skupnega centra za poveljevanje in nadzor v Istanbulu opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Center je bil ustanovljen v okviru dogovora med Rusijo, Ukrajino, Turčijo in ZN, namenjen pa je usklajevanju izvoza žita z območja ob Črnem morju.

Dogovor kljub sankcijam tudi Rusiji zagotavlja pravico 
do izvoza kmetijskih proizvodov in gnojil.

Gutteres je pred današnjim obiskom v centru obiskal ladjo, ki so jo ZN najeli za prevoz ukrajinskega žita in se nahaja južno od Istanbula v Marmarskem morju, njen končni cilj pa je Afriški rog, kjer močno primanjkuje hrane.

Vodja ZN je v četrtek obljubil, da bodo pred zimo poskušali okrepiti izvoz žita iz Ukrajine, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: