Drugi dan sejma AGRA v ospredju čebelarji, gozdarji in mladi kmetje

Kot je na vladni spletni strani poročalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bil drugi dan mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni namenjen čebelarjem, gozdarjem, podeželski mladini, kmetijski mehanizaciji in avtovtonim pasmam.

Kot navajajo, je ministrica Irena Šinko je svoj dan na sejmu začela s srečanjem ob kavi z obiskovalci sejma. Dobrote so pripravili dijaki Izobraževalnega centra Piramida iz Maribora. Ob pogovoru z obiskovalci se je seznanila z raznimi težavami in potrebami kmetov, institucij in združenj.

Sledila je svečana razglasitev in podelitev priznanj mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in medu, ministrica pa je v svojem nagovoru izpostavila, da je čebelarstvo v Sloveniji zelo razvito: »Z naravnimi danostmi naše dežele in s pravilno tehnologijo čebelarjenja, lahko v Sloveniji pridelamo varen in kakovosten med. Slovenski čebelarji lahko svojim potrošnikom zagotovijo med višje kakovost in znanega porekla. Na ta način so konkurenčnejši in se lažje obdržijo na tržišču.«

Dodala je, da bo čebelarstvo podprto tudi v novem strateškem načrtu skupne kmetijske politike ter da bo Evropska komisija slovensko pobudo o označevanju mešanic medu obravnavala v začetku prihodnjega leta. 

Na prireditvi so podelili tudi priznanja za medene izdelke ter okronali novo medeno kraljico. Naziv Šampiona je osvojil akacijev med Čebelarstva Klemenčič iz Škofje Loke, naziv medene kraljice pa je pripadel Tadeji Vidmar.

Fotografija je simbolična.
Pereči temi: protitočna obramba in poklic kmetovalca

V nadaljevanju se je ministrica udeležila tudi okrogle mize na temo Letalske protitočne obrambe, ki jo je organiziral Sindikat kmetov Slovenije. Na njej so predstavili stanje v Sloveniji in opozorili na podnebne spremembe in s tem povezane vremenske pojave, ki jih pogosto spremlja toča. Mnenja o učinkovitosti obrambe z letali so podali predstavniki iz Slovenije in tujine.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je dan začel z zasedanjem Regionalne strokovne skupine za gozd iz Zahodnega Balkana. Strokovna posvetovalna skupina deluje v sklopu projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije, ki nudi državam Zahodnega Balkana dvostransko tehnično pomoč.

Le ta je osredotočena na krepitev dobrega administrativnega upravljanja ministrstev pristojnih za gozdarstvo in upravljanje divjadi (Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Srbije in Severne Makedonije) v projektnem obdobju med 2022 in 2023.

Ker podnebne spremembe gozdarstvu prinašajo številne izzive, je poudaril, da lahko omilijo vpliv slednjih le s skupnimi napori. “Tako pomagamo naravi in ​​okolju, da postaneta bolj odporna nanje. S skupnim reševanjem problemov bomo olajšali upravljanje naravnih virov v naši skupni regiji Zahodnega Balkana.«

Na razstavnem prostoru ministrstva je potekala okrogla miza z naslovom “Kako lepo je biti kmet?”. Na dogodku je bio med drugim izpostavljen akcijski načrt za delo z mladimi kmeti za obdobje naslednjih petih let kjer se obeta nekaj sprememb.

Poudarjajo, da je ena bistvenih aktivnosti akcijskega načrta informiranje mladih o pomenu kmetijstva in vključitev tem kmetijstva v učne načrte, zato ministrstvo izvaja tudi kampanjo za spodbujanje mladih za poklic kmeta.
Avtohtone pasme in kmetijska mehanizacija

Včerajšnji dan je bil posvečen tudi avtohtonim pasmam in kmetijski mehanizaciji. Vodja kabineta Dejan Süč je v svojem nagovoru ob podelitvi priznanj ocenjevanja kmetijske mehanizacije poudaril pomen takih sejmov za predstavitev novih kmetijskih strojev ter izpostavil njihov pomen pri varnosti v kmetijstvu.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je podelil tudi priznanja pri ocenjevanju avtohtonih slovenskih pasem. V nagovoru je izrazil veselje nad tem, da število avtohtonih pasem v zadnjem obdobju narašča.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: