Ministrstvo za kulturo z ničelno toleranco do vsakršnega nasilja, kako se odzivajo (ostali) vidnejši kulturni delavci in javne osebnosti? Zavili so se v molk!

(novica s komentarjem)

Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja, ki je v javnost prišlo v teh dneh in bilo izpostavljeno tudi na družabnih omrežjih, obsodilo vsakršno nasilje.

Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov. Prav tako so na ministrstvu že sprožili pregled sodelovanj z omenjenim kulturnikom, a kot je zagotovila Vrečko, so se ta sodelovanja odvijala izključno v preteklosti.

Po njenih besedah podatki o spolnem nasilju v Sloveniji govorijo sami po sebi. 

Ocenila je, da gre za velik družbeni problem, ki se ga ne naslavlja dovolj odkrito, jasno in se o tem ne pogovarjamo dovolj, očitno pa je, da področje kulture iz tega ni izvzeto.

Izjavo za javnost je ministrica podala po tem, ko so nekateri mediji v zadnjih dnevih poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na Dušana Josipa Smodeja, zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub.

Ministrica je tudi zanikala “namigovanja in klevete” dela medijev, da bi bila v dogajanje (ali pa celo zaščito javno izpostavljenega) na kakršen koli način vpletena.

Gre za eno redkih fotografij, ki je “preživela brisanje” oziroma obstala po domnevnem uničevanju dokazov. Ministričina razlaga je smiselna in se tudi časovno izide. Intervju je bil namreč izveden 21. julija, javne obtožbe pa so se pojavile šele pozneje.

Fotografija je bila objavljena tudi na tem portalu, kot slikovna priloga članka, ki je dostopen s klikom na sledečo povezavo: https://mariborskiodmev.com/2022/08/21/odziv-na-zapise-na-spletnih-druzbenih-omrezjih-policija-preverja-informacije-o-sumih-kaznivih-dejanj-s-podrocja-spolne-nedotakljivosti/

Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika, še poroča STA.

(Vir: splet, zajem zaslona)
Kako se odzivajo mediji, javnost, vplivneži na posameznih področjih?

Popolnoma pričakovano je završalo predvsem na spletnih družbenih omrežjih, kjer pa se je razkritje nečesa, kar bi lahko preraslo v prvovrstno afero, navsezadnje tudi pričelo.

Kar se medijev tiče, je zdaj k pričanju domnevnih oškodovank, ob zagotavljanju vseh (samoumevno pričakovanih) novinarskih standardov v takih primerih, pozvala tudi RTV Slovenija. Vre pa na Instagramu, Twitterju in tudi Facebooku; nekatere odzive boste našli v slikovni prilogi.

Poznavalci, sicer v veliki večini anonimni, opozarjajo, da se, kot je to v skladu s tukajšnjo policijsko-sodno prakso, iz vsega skupaj ne bo izcimilo nič, domnevni storilec pa naj bi medtem užival nekje ob Jadranski obali.

Oglasila se je tudi (nekdanja) novinarka in pisateljica Ana Jud, ki je- sicer posredno- potrdila namige Bojana Požarja o povezavi med spolnimi zlorabami mladih deklet in smrtjo (domnevnim samomorom) priznanega slovenskega umetnika Romana Uranjeka, ki časovno sovpada z izbruhom afere.

Spomnimo: slednji je bil ustanovni član svetovno priznane skupine Irwin in politično-umetniške organizacije NSK. Kar je pri tem posebej zanimivo (nejasne okoliščine namreč povečujejo srhljivost dogajanja), je dejstvo, ki ga je težko zanikati: večina se je zavila v molk; kot v primeru Tič, navsezadnje.

Domnevni odziv Luke Mesca na spletu.
Je Luka Perš na laži ujel vodjo kolesariata Jašo Jenulla?!

Eden bolj zanimivih odzivov pa je vsekakor tisti vodje in organizatorja petkovih kolesarskih protestov, ki so potekali za časa vlade Janeza Janše in proti njej, Jaše Jenulla. Ta je novinarju/uredniku spletnega portala Prava.si na namig, da je javno izpostavljeni njegov znanec, odgovoril, da ga ne pozna, se ni z njim nikoli družil, ni hodil na njegove zabave ali kakor koli sodeloval.

Luka Perš je v odgovor vprašal, ali niso “skupaj brali ustave”, na enem bolj znanih in medijsko izpostavljenih protestov, na katerem je posredovala tudi specialna policija in priložil tudi zajem zaslona poročila omenjenega dogodka v tujem jeziku (ARTFORUM).

Vtis je, da bo zaradi vsega, kar se dogaja, še ogromno (medijskega) hrupa; 
da se bo dvignilo še veliko (medijskega) prahu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: