Od danes predsedniška tekma uradna; kandidat Ludvik Poljanec o “židovski vili” in sporu Janša-SD

Predsedniški kandidati lahko danes začnejo zbirati podpise podpore, 
možno tudi vlaganje kandidatur.

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra. Volivci lahko od danes s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom, možno je tudi vlaganje kandidatur.

Kot uvod v uradno dimenzijo predsedniških volitev velja izpostaviti mnenje predsedniškega kandidata Ludvika Poljanca, ki je svojo predsedniško kandidaturo najavil pred slabimi tremi tedni, tiče pa se samega načina vlaganja kandidatur.

Zanjo se je sicer sam odločil tudi zaradi neenakosti, ki se kaže že v samih volilnih sistemih. Kot neodvisni predsedniški kandidat mora za kandidaturo zbrati 5000 overjenih podpisov, kandidat, ki kandidira prek stranke, 3000, kandidat parlamentarne stranke pa le 10 podpisov poslancev.

Poljanec je takrat za MMC RTV SLO izjavil, da je zanj to “prvovrstna butalščina, na katero opozarjam že najmanj deset let, vendar ni nobenega pametnega ukrepa aktualnih politik. Zato med “levimi” in “desnimi” politikami ne vidi razlike.

Avtor tega prispevka je sicer daljši razgovor s Poljancem o tem (in še marsičem) vmes opravil tudi sam, bi pa kot uvod v intervju, ki bo objavljen jutri, izpostavil tudi njegovo mnenje glede spora o “židovski vili” na relaciji “Janez Janša- stranka SD”.

Dogajanje bi moralo biti burno že zaradi števila kandidatov.

Ta je trenutno v fokusu slovenske javnosti, Poljanec pa posameznike zastopa pred ESČP v Strasbourgu in je (najmanj) dva spora z Republiko Slovenijo že dobil. 
Krajša verzija njegovega pojasnila glasi "Gremo na Dunaj in poglejmo v zemljiške knjige!" Več o tem zakaj in za kaj, pa- kot že zapisano- jutri!
Več o volitvah v številkah
Razpis volitev je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22 z dne 20.7.2022, na dan razpisa pa je v Republiki Sloveniji 1.696.893 volilnih upravičencev.

Ministrstvo za notranje zadeve mora v skladu z osmim odstavkom 23. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji na dan, ki je določen za začetek volilnih opravil, na svoji spletni strani objaviti število volilnih upravičencev v državi, posamezni volilni enoti in volilnem okraju.

Najdete jih na sledeči povezavi: https://www.gov.si/novice/2022-08-22-stevilo-volilnih-upravicencev-za-volitve-predsednika-republike/

Vlaganje kandidatur na Državno volilno komisijo bo sicer mogoče do 28. septembra. Še pet dni po tem, do 3. oktobra, pa lahko kandidati soglasje h kandidaturi umaknejo.

DVK bo nato preizkusila zakonitost vloženih kandidatur, z žrebom določila vrstni red kandidatur, seznam kandidatur pa javno objavila do 7. oktobra.

Volivci, ki v tujini stalno prebivajo ali so v tujini le začasno, lahko na diplomatskih predstavništvih Republike Slovenije v tujini v času od 22. 8. 2022 do 28. 9. 2022 potrdijo podpis na obrazcu podpore posameznemu predsedniškemu kandidatu.

Volišča bodo sicer odprta na naslednjih predstavništvih 
(GK – generalni konzulat, VP – veleposlaništvo):

GK v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, VP v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

Uradna volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami bo stekla 30 dni pred dnem glasovanja, 22. septembra in bo trajala do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: