Prva polovica mostu v kanjonu reke Cetine že stoji

Avstrijska družba Strabag je končala montažo prve polovice mostu v kanjonu reke Cetine pri Omišu, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Dolg bo 216 metrov, stal bo na nadmorski višini 70 metrov, 
njegov največji razpon pa bo 152 metrov. 

Gradnja mostu bo stala okoli 180 milijonov kun ali 24 milijonov evrov. Gre za enega od največjih infrastrukturnih projektov v Dalmaciji.

Strabag bo po montaži mostu, ki jo bo nadaljeval septembra, začel izdelavo centralne povezave, opremljanje mostu in ostala zaključna dela na mostu.

Dela poleg gradnje mostu zajemajo izdelavo povezovalnih cest s predoroma v dolžini 544 metrov in tudi gradnjo 590 metrov dolgega predora Komorjak sever, v katerem bo promet potekal po dveh pasovih.

Most s skupno maso 1295 ton bodo končali predvidoma 
januarja naslednje leto, še poroča STA. 

Podjetje Strabag sicer most gradi v sklopu hitre ceste Stobreč (Split) – Dugi Rat – Omiš, eden najkompleksnejših delov tega projekta pa je prav gradnja čez kanjon reke Cetine, približno 600 metrov višje od obstoječega mostu na državni cesti D8.

Promet preko trenutnega mostu čez Cetino
močno obremenjuje središče mesta.

Hrvaški novinarji, ki so spremljali gradnjo, so jo že pomladi opisali kot 
"osupljivo, fascinantno, neverjetno, nenavadno, a tudi s pridihom strahu". 

To so bili njihovi prvi vtisi ob “izhodu” iz luknje predora “Omiš” na vzhodni strani reke Cetine, iz katerega je takrat štrlel “le” 36-metrski zametek mostu proti drugemu, zahodnemu predoru “Komorjak”.

Gre za trenutno najkompleksnejšo in hkrati najspektakularnejšo gradnjo infrastrukturnega objekta na Hrvaškem. Most se nahaja med dvema predoroma, segmenti mostu pa se pri gradnji potiskajo iz enega predora v drugega.

Bodoči most bo/je lepo viden tudi s srednjedalmatinskih otokov
in bo prav gotovo naslednja velika turistična atrakcija.

Nekatere spektakularne posnetke gradnje si lahko ogledate s klikom na sledečo povezavo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/do-jucer-je-izgledalo-nestvarno-a-sada-se-blizi-kraj-evo-kada-ce-cudo-na-cetini-biti-gotovo-15187901

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: