ZDA in Južna Koreja začeli največje skupne vojaške vaje v več letih

ZDA in Južna Koreja sta danes v obdobju vse bolj zaostrenih napetosti na Korejskem polotoku začeli največje skupne vojaške vaje od leta 2018.

Trajale bodo do 1. septembra, podrobnosti o številu sodelujočih vojakov in vojaški opremi pa strani nista razkrili, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

ZDA so sicer ključen zaveznik Južne Koreje na področju varnosti in imajo tam nameščenih približno 28.500 vojakov, ki naj bi državo ščitili pred sosednjo Severno Korejo.

Washington in Seul že dolgo izvajata skupne vojaške vaje, za katere trdita, da so v celoti obrambne narave, a jih v Pjongjangu vidijo kot priprave na invazijo. Dodati je potrebno, da medtem Demokrátična ljúdska repúblika Korêja krepi odnose z Rusijo, Kitajska pa je tako ali tako njen tradicionalni zaveznik.

Fotografija je simbolična.
(Foto Soly Moses, Pexels.com)

Državi sta se minuli teden dogovorili o okrepitvi obsega vaj, ob čemer sta izpostavili večje število preizkusov raket, ki jih je v zadnjem času izvedla Severna Koreja.

Glede na ocene analitikov bi lahko Severna Koreja vaje izkoristila za dodatne preizkuse orožja, še piše STA. Kot je razbrati iz večine svetovnih medijev, bi lahko tudi tokrat rakete srednjega dosega izstrelila v smeri Japonske, v katere morju bodo najbrž tudi končale svojo pot.

Je pa nedavno ena izmed raket preletela tako Japonsko morje, kot samo Japonsko in svojo pot končala jugovzhodno od Japonske, v smeri proti prostranstvom Severnega Pacifika. Analitiki so takrat domnevali, da gre zgolj za razkazovanje vojaške moči omenjene države.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: