DZ na današnji seji o zakonu za znižanja DDV na energente po nujnem postopku; povprečna plača junija realno nižja za slaba dva odstotka

Kolegij predsednice DZ je včeraj potrdil, da se predlog zakona za znižanje davka na dodano vrednost na energente obravnava po nujnem postopku. Predlog bo državni zbor tako obravnaval na izredni seji, ki se bo začela danes ob 14. uri.Z

Zanimivo, da je bilo odboru za finance s strani kolegija- najbrž zaradi nujnosti- dano dovoljenje, da lahko zaseda tudi po 22. uri.

Predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov je vlada potrdila konec julija. Predlaga, da se za vse uporabnike z 22 odstotkov na 9,5 odstotka zniža stopnja DDV na dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje.

Odprto ostaja, ali bi med te energente lahko vključili tudi kurilno olje, česar pa evropska direktiva trenutno ne dovoljuje, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

To so – poleg znižanja stopnje na pet odstotkov – včeraj na seji odbora DZ predlagali v SDS. Da bi se kljub omejitvam direktive proučilo to možnost, so se zavzeli tudi v Levici, tako da naj bi se do današnje seje koalicija in vlada o tem uskladili.

Začasno znižanje DDV na energente je del vladnih ukrepov za blažitev posledic draginje, med katerimi sta tudi regulaciji cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva, male poslovne uporabnike in zaščitene uporabnike od 1. septembra za leto dni.

Ukrepi bi veljali leto dni od 1. septembra letos.
Nominalno večje plače, realno pa nižje. Kdaj stavke ali morebiti celo stavkovni val?

Povprečna bruto plača v Sloveniji je junija znašala 2007,64 evra, še poroča STA.

To je nominalno 0,9 odstotka več, realno pa 1,8 odstotka manj kot maja.

Povprečna neto plača je bila s 1307,61 evra nominalno za 0,8 odstotka višja, realno pa 1,9 odstotka nižja, je danes objavil državni statistični urad.

Bruto plača je bila v javnem in zasebnem sektorju nominalno višja (za po 0,9 %) , 
realno pa nižja (za po 1,8 %).

V prvem polletju je bila bruto plača s 1976,50 evra nominalno nižja za 0,2 odstotka in realno za sedem odstotkov, neto plača pa s 1282,25 evra nominalno višja za 0,8 odstotka, realno pa nižja za 6,1 odstotka.

Povprečna bruto plača je bila junija najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 2932,32 evra.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: