Letalske: British Airways bo pozimi ukinil okoli 10.000 letov s Heathrowa; Dubrovnik včeraj nizko preletela ameriška bombnika B-52

Dva ameriška bombnika B-52 sta včeraj popoldne preletela Dubrovnik, so sinoči poročali malodane vsi mediji v regiji.

Kot je prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA), sta prelet izvedla v sklopu nizkih preletov na jugovzhodu Evrope.

Namen operacije je bil pokazati ameriško predanost varnosti Natovih zaveznikov na jugovzhodu Evrope, so pred preletom sporočili iz ameriškega veleposlaništva v Zagrebu.

Bombnika, ki sta nameščena v bazi Fairford v Združenem kraljestvu, sta danes poleg Dubrovnika preletela tudi stavbo vlade v Skopju, Skenderbegov trg v Tirani in obalo Črne gore.

B-52 je bombnik, dolg 48,3 metra. Njegov razpon kril meri 56,4 metra, težak je okoli 83 ton, vreden pa je 84 milijonov dolarjev. Leti lahko na višini 15 tisoč metrov, upravlja pa ga petčlanska posadka, so še zapisali pri STA.

Vsi zamudniki in tisti, ki vas to posebej zanima, si lahko posnetek preleta ogledate s klikom na sledečo povezavo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/dva-americka-bombardera-preletjela-nad-dubrovnikom-u-niskom-letu-pogledajte-video-15237815

British Airways in letališče Heathrow.
(Foto: Sohel Patel, Pexels.com)
S Heathrowa občutno manj letov na kratke razdalje

Britanski letalski prevoznik British Airways bo na londonskem letališču Heathrow, ki ima akutne težave s pomanjkanjem kadra, med oktobrom in marcem ukinil okoli 10.000 letov na kratke razdalje.

Prizadetih bo tudi nekaj povezav na dolge razdalje, danes prenaša STA, na ta način pa želi BA v zimski sezoni zmanjšati število odpovedi letov in zamude.

British Airways bo sicer nekaj deset povratnih letov dnevno ukinil že do konca oktobra, sporočilo družbe povzemajo tuje tiskovne agencije.

V podjetju so zagotovili, da bodo vse odpovedane povezave objavili precej v naprej in da se bodo potniki lahko preusmerili na druge lete.

Na letališču Heathrow, največjem v Veliki Britaniji, so zaradi hudega pomanjkanja kadra vzpostavili zgornjo mejo potnikov. Tako jih lahko zdaj sprejmejo največ 100.000 na dan.

(mbo)

Komentiraj