Najavljeni še dve predsedniški kandidaturi: v zbiranje podpisov tudi Boris Vene in Ivan Bolfek

Kot s(m)o poročali malodane vsi slovenski mediji, 
so včeraj začeli teči roki za volilna opravila. 

Tako so pri Slovenski tiskovni agenciji (STA) zapisali, da so nekateri od kandidatov, ki se želijo na jesenskih volitvah potegovati za funkcijo predsednika republike, že začeli zbirati podpise v podporo svojim kandidaturam.

Trenutek je bil zato nadvse primeren za ponovno preštevanje že napovedanih, a tudi najavo novih, najbrž še zadnjih kandidatur. Kar se je tudi zgodilo; te (oziroma začetek zbiranja podpisov za vložitev uradne kandidature) sta slednjič napovedala še Ivan Bolfek in Boris Vene.

Slednji se v predsedniško volilno tekmo podaja kot kandidat civilno-družbenega gibanja Zdrava družba, navaja STA. Kot je ob začetku zbiranja podpisov izpostavil na včerajšnji javni predstavitvi v domači Vrbi, se je za kandidaturo odločil, ker je prišel čas za blaginjo za vse ljudi.

V gibanju Zdrava družba so se za sodelovanje na predsedniških volitvah odločili po nestrankarski kandidaturi na državnozborskih volitvah in naknadni analizi nastale družbene situacije v Sloveniji. Kot so poudarili, ima Vene neprecenljive izkušnje na področju integralne obravnave človeka, ki zajema celostno zdravje, osebno rast in svobodno ustvarjalnost.

Ivan Bolfek je svojo odločitev obznanil (tudi) na spletnem družbenem omrežju Twitter, sicer pa naj bi jo javnosti podrobneje predstavil danes opoldne pred zgradbo mariborske občine in UE (upravne enote).

Javnosti je bolj znan kot aktivist proslule Šiškove Varde, kjer si je pridobil tudi naziv/status general. O kandidaturi torej več po (napovedani) javni predstavitvi.

Predsedniška tekma je tukaj.
Še nekaj dejstev ob začetku volilnih opravil

Kar nekaj kandidatov je torej z včerajšnjim dnem začelo zbirati potrebnih 5.000 overjenih podpisov podpore volivcev, ki jih za vložitev kandidature potrebujejo po zanje najbolj neugodnem scenariju; vsaj kar se obsega aktivnosti tiče.

Obrazce bo mogoče podpisati do 28. septembra, ko se izteče tudi rok za vložitev kandidature, volivci, ki želijo podpreti katerega od kandidatov, pa lahko to storijo na upravnih enotah.

Obrazce morajo pred pristojnim organom podpisati osebno, saj veljavna zakonodaja ne omogoča elektronske oddaje. Nekatere, predvsem večje upravne enote se bodo zato v času zbiranja podpisov okrepile in v ta namen odprle več okenc.

Kandidati za predsednika lahko kandidirajo s podpisi 3 poslancev (Pirc Musar, Kos in Logar), s kandidaturo politične stranke in 3000 overjenimi podpisi (Bolfek, Vene, Senčar) ali pa kot državljani s 5000 podpisi (Poljanec, Krajnik, Trojar, Bezenšek, Ernecl in Vajgl).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: