Daljni vzhod: Japonska razmišlja o povratku k jedrski energiji, na Kitajskem ogrožena jesenska žetev

Jesensko žetev na Kitajskem, kjer so zabeležili najbolj vroče poletje v zgodovini, močno ogrožajo visoke temperature in suša, opozarjajo kitajske oblasti in pozivajo k ukrepom za zaščito pridelka.

Posebej slabo jo je v rekordno vročem poletju odnesel jug države, kjer so visoke temperature trajale najdlje doslej, odkar so pred 60 leti začeli izvajati meritve, je objavilo kitajsko kmetijsko ministrstvo.

V Pekingu so zato včeraj pozvali k varčevanju z vsako enoto vode, da se zaščiti pridelek, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov riža, pšenice in koruze, ki jih porabi, zmanjšan pridelek pa bi za najbolj poseljeno državo pomenil povečane potrebe po uvozu živil.

To bi vneslo dodaten pritisk na svetovno dobavno prehransko verigo, ki je v težavah že zaradi konflikta v Ukrajini.

Težave z energenti pestijo vse svetovne vlade.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Japonska razmišlja o povratku k jedrski energiji

Japonska razmišlja o gradnji jedrskih reaktorjev nove generacije, je danes povedal japonski premier Fumio Kishida.

Ob tem premleva tudi vključitev več jedrskih elektrarn v omrežje in podaljšanje življenjske dobe reaktorjev, če bo varnost to dopuščala, je predsednik vlade pojasnil na srečanju na temo energetske politike.

Japonska vlada o povratku k jedrski energiji razmišlja predvsem v luči občutnega skoka stroškov uvoza električne energije, ki je posledica vojne v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jedrska energija na Japonskem ostaja občutljivo vprašanje, potem ko je cunami marca 2011 povzročil jedrsko katastrofo v elektrarni Fukušima, ki predstavlja najhujši tovrstni dogodek po Černobilu, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: