Svinčene čestitke: kdo vse je Ukrajini ob dnevu neodvisnosti doniral/prodal orožje? In koliko!

Popolnoma pričakovano so to storile ZDA in Velika Britanija, nekoliko manj pričakovano Norveška, glede na zadnji razvoj dogajanja via Severni tok 1 in 2 pa povsem presenetljivo tudi Nemčija.

Ministrstvo za obrambo ZDA je včeraj objavilo serijo fotografij, ki prikazujejo pripadnike 305. zračnega polka pri nakladanju paketov streliva za Ukrajino na letala v združeni bazi McGuire-Dix-Lakehurst.

“Naši pripadniki delajo 24 ur na dan, da bi Ukrajincem zagotovili opremo, ki jo potrebujejo za obrambo svoje države,” je k objavi dodal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

ZDA so objavile tudi nov paket tako imenovane varnostne pomoči za Ukrajino v višini približno treh milijard dolarjev (2,5 mlrd. funtov), ​​so sporočili tamkajšnji uradniki, najava- ki je hkrati tudi načrtna provokacija- pa sovpada z dnevom ukrajinske domnevne neodvisnosti.

Celoten paket pomoči- zagotovljen v okviru že omenjene pobude za varnostno pomoč Ukrajini in največji doslej- bo vključeval denar za majhne brezpilotne letalnike Puma, ki se izstreljujejo ročno, nadzorne brezpilotne letalnike Scan Eagle, ki se izstreljujejo s katapulti, in prvič tudi za britanske The Vampire.

Gre za brezpilotni zračni sistem, ki ga je mogoče izstreliti z ladje.

V Ukrajino namenjeni sovjetski helikopterji Mi-8
in orožje na pisti v vojaški bazi v ZDA.
(Vir:Twitter)
Norveška in Velika Britanija združujeta moči za nakup norveškega mikrodrona Black Hornet

Paket stvarne, a hkrati tudi domnevne pomoči v vrednosti 90 milijonov kron (približno 8 milijonov funtov) tako vključuje enote Black Hornetov, rezervne dele, prevoz in usposabljanje, financiral pa ga bo britanski sklad, v katerega je Norveška vložila 400 milijonov kron, je v izjavi sporočilo pristojno norveško ministrstvo.

Za izvidništvo in identifikacijo ciljev naj bi se torej uporabljalo brezpilotno letalo, razvito na Norveškem. Z njim naj bi bilo enostavno rokovati, je robusten, težko ga je zaznati in menda posebej primeren za bojevanje v urbanih območjih, je dejal norveški obrambni minister Bjørn Arild Gram.

Po mnenju neodvisnih analitikov- in upoštevajoč urjenje ukrajinskih nabornikov v Veliki Britaniji- to pomeni, da bi jih lahko uporabili pri napadu na Herson in Krim, kar samo potrjuje ruske navedbe, da je ukrajinski predsednik judovskih korenin Volodimir Zelenski "nastavljenec Zahoda, ki se bo proti Rusiji boril do zadnjega Ukrajinca".

Presenetljivo se je v dogajanje, vsaj kar se vojaške opreme tiče, vključila tudi Nemčija.

Ta bo Ukrajini priskrbela dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči, večina pa naj bi bila dostavljena prihodnje leto, je dejal tiskovni predstavnik vlade.

Po mnenju poznavalcev to pomeni, da si Nemčija glede obravnave ukrajinskega konflikta in svoje vloge v njem vendarle še kupuje čas.

Kakor koli; oprema bo vključevala tri protiletalske sisteme IRIS-T, “ducat oboroženih reševalnih vozil, 20 raketometov, precizno strelivo in opremo za boj proti dronom.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: