Skupina Petrol zaradi regulacije cen v polletju z izgubo. Član uprave Bitenc: vzdržno poslovanje je v interesu države

Skupina Petrol je v prvem polletju ob povečani količinski prodaji goriv in derivatov ter splošni rasti cen energentov ustvarila 4,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 126 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in tudi krepko nad načrtovanimi za to obdobje.

Kljub temu pa je beležila 1,3 milijona evrov izgube, 
navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). 

Ta je posledica močnega znižanja bruto dobička iz poslovanja zaradi regulacije cen pogonskih goriv in derivatov, ker je bila družba primorana gorivo prodajati po nižji prodajni ceni od nabavne.

Zaradi vladne zamrznitve maloprodajnih cen naftnih derivatov, ki je bila nato 21. junija predčasno odpravljena, je bilo Petrolu, kot pravijo v družbi, povzročen izpad EBITDA v višini 108,9 milijona evrov.

Izpad EBITDA na Hrvaškem, kjer ukrepi regulacije veljajo od 7. februarja, znaša 14,5 milijona evrov.

Petrol, bencinska črpalka ponoči.
Bitenc za STA: Vzdržno poslovanje Petrola je v interesu države

Energetska družba Petrol upa na dogovor z državo tako glede nadomestila škode v spomladanski regulaciji cen goriv kot glede mehanizma nadomestila zaradi prihajajoče regulacije cen elektrike in plina.

Zaradi negotovosti je pod drobnogledom bonitetna ocena, opozarja član uprave Matija Bitenc in poudarja, da je finančna trdnost Petrola tudi v interesu države.

S sedanjo bonitetno oceno Petrol namreč pri nabavi derivatov ne potrebuje bančnih garancij, boniteta je pomembna tudi pri trgovanju z elektriko ter na drugih področjih.

Dokler smo finančno močni, imamo boljše plačilne pogoje 
in nižje cene, poudarja Bitenc.

Bitenc tega, kakšen bi bil učinek regulacije cen plina in elektrike, če država ne bi povrnila razlike, zaradi vsakodnevnih sprememb cen ni mogel oceniti, je pa dejal, da so lahko zneski zelo visoki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: